Anti-Hype

Kees Schaap

Zembla

Fenomeen Anti-Hype

Op 7 december 2010 verzorgt Kees Schaap (Zembla) in Zwolle (Fidder) een voordracht over wat hij zou willen noemen “een anti-hype“. Als programmamaker van Zembla (missie “de macht controleren’) stelt hij vast dat sommige onderwerpen journalistiek goed zijn onderzocht en worden weergegeven, maar het nadien oorverdovend stil blijft.Dat heeft dan toch te maken met taboes in de Nederlandse maatschappij. Soms legt de redactie van een krant of ander medium zich bovendien zelfcensuur en volgt geen commentaar.

Waarop doelt Schaap?

Het resultaat van een onderzoeksjournalistieke benadering (research) van enkele slogans van Geert Wilders in een uitzending van Zembla op 25 april 2010 is averechts (anti-hype). Een deel van de uitzending wordt hervertoond en bediscussieerd met de aanwezigen. De verwachting destijds is dat -zes weken voor de verkiezingen- de uitzending van Zembla zal leiden tot nadere kritische analyse van de politieke boodschap van Geert Wilders. Het tegenovergestelde gebeurt: de aandacht concentreert zich op de boodschapper van het nieuws.  Zembla en Schaap worden belaagd door hatemails, twitterberichten en commentaar van collega-journalisten, politici en berichten op Internet (“Dit kan echt niet”).

Opgelet

Natuurlijk is commentaar, zelfs kritiek op vorm en inhoud goed mogelijk. De producent (die overigens onderdeel uitmaakt van een redactie van 17 man)  is de eerste om dat toe te geven. Maar het resultaat is dus dat de boodschap totaal niet is overgekomen en het wellicht zelfs negatief is uitgepakt.