‘Door een MRI geneest niemand’

De geneeskunde ontwikkelt zich snel. De titel van deze bijdrage van een jaar geleden zou ik nu niet meer durven hanteren. Zie maar eens hier de berichtgeving over MRI-HIFU.

————————————————————————————————————-

28 mei 2010

Bovenstaand antwoord (titel) kreeg Jan de Boer (KPMG) toen hij zijn zoontje met een ernstig knieletsel naar een orthopedisch chirurg in Oostenrijk bracht tijdens een skivakantie en verzocht om een MRI.

Die MRI kwam er dus niet…

Waarmee gezegd mag worden dat de voorzichtige inbreng van de patient  (of diens woordvoerder) niet altijd op prijs wordt gesteld om het nog aardig te zeggen.Hoe goed deze patient ook “empowered” is. Dit vormde de inleidende anecdote bij de voordracht die De Boer hield tijdens het eHealth “track” op de laatste dag van het driedaags WCIT2010 event in de RAI te Amsterdam.

Jan de Boer (naast Marijke van Hees)

Met enthousiasme refereert hij aan Geisinger (een vergelijkbaar initiatief is Kaiser Permanente) , waarbij het voor 2,6 miljoen Amerikanen gelukt is de kwaliteit te verbeteren tegen lagere kosten.

Volgens KPMG gaat het om elementen als 1) eerst de patient 2) partnerships 3) innovatie (gesteund door “evidence”) 4) “objectives, accountability and incentives”.

Daarbij zijn er verschillende bottlenecks. Waar het gaat om ICT, moet er een integratie bereikt worden tussen systemen ten dienste van de individuele patient (EPD) en de informatiesystemen van ziekenhuizen, waarvan er steeds meer zijn of komen (Epic, Philips, Siemens).

PS. Het zoontje is met succes behandeld door deze technisch kundige arts