Ziekenhuizen technologen nodig!

Apparaten als operatierobots, lasers, MRI’s en PET-scans verbeteren de zorg aanzienlijk en zijn in veel ziekenhuizen niet meer weg te denken. Maar wie bedient al die vernuftige apparatuur?

In zijn oratie wijst Ruud Verdaasdonk, hoofd afdeling fysica en medische technologie VUmc, op een groeiend gat tussen arts als gebruiker en de apparatuur.

Meer technologische kennis op de ziekenhuis(werk)vloer is daarom cruciaal.

Couveuse (Zie onderschrift)

Couveuse opgeslagen bij Stichting Historisch Verpleegkundig Bezit in Amersfoort.

Medisch-technologische apparatuur is onmisbaar in de gezondheidszorg, met name in universitair medische centra waar topreferente zorg wordt verleend. ‘Door de vergrijzing zal de behoefte aan medisch-technologische oplossingen alleen maar toenemen’, aldus prof.dr. Verdaasdonk.

Op de afdeling fysica en medische technologie van VUmc werken technologen en natuurkundigen die nieuwe medische instrumenten en efficiënte, kostenbesparende hulpmiddelen ontwikkelen en de veilige toepassing bij de patiënt onderzoeken.

Tegelijkertijd signaleert Verdaasdonk dat er een gat begint te ontstaan tussen de arts(gebruiker) en al die complexe apparatuur.

Hij ziet daarin dan ook een belangrijke rol voor zijn afdeling, die de technologische kennis die nodig is om de nieuwe instrumenten goed te bedienen kan overdragen op medische professionals.

Ook zal er in de toekomst meer ondersteunend medisch-technisch personeel nodig zijn. Zij kunnen – bijvoorbeeld tijdens operaties – assisteren bij het veilig en optimaal toepassen van medische apparatuur.

Vrijdag 24 september, voorafgaande aan de oratie van Ruud Verdaasdonk, is er een symposium waarin de voordelen en kansen – maar ook de nadelen – van de groeiende medische technologie aan de orde komen.