De duif is dood.

Goederen

Doosje

De zinsnede ‘De duif is dood’ staat centraal in een sketch die cabaretier Toon Hermans in 1968 opvoert en die nog steeds aanslaat. ‘De duif heeft te lang in het doosje gezeten’, aldus de cabaretier (luister hier).  Dit bericht gaat echter over een duif die ongetwijfeld thans ook dood is, maar in datzelfde jaar 1968 nog springlevend. De duif is van het Belgische Wetteren naar Mol als postpakket getransporteerd door de Belgische Post (thans in de race voor overname het Nederlandse KPN). Een afstand van ruim 100 kilometer. Of hij levend is aangekomen? Het zal ongetwijfeld om een postduif zijn gegaan die menig prijs heeft binnengehaald.

Transportbrief

Veilinghuis

Het voortreffelijke Veilinghuis de Voorstraat in Zwolle bood onlangs een dikke stapel Belgische transportbrieven te koop aan, elk voorzien van een frankeerzegel. Ook op Internet worden ze wel aangeboden. Mij interesseert vooral de achtergrond. Zo blijkt  de datum van transport 23 september 1968. De frankering bedraagt fr. 25 Belgique. De afzender van de duif is Balthazar …., Kapellestraat 6 te Wetteren. De geadresseerde Droochmans Edmond,  Sluis de Mosten in Mol. Als bruto gewicht van de duif wordt 0,6 kg opgegeven. De ontvanger is inmiddels ook overleden, DROOGHMANSEdmond, geboren op 12-11-1912 te Mol, overleden op 04-10-1990 te Turnhout (ziekenhuis) op 77-jarige leeftijd, begraven op 09-10-1990 te Mol-Ginderbuiten, weduwnaar van Bergmans Laurence.

Duif

Streetview

Het interessante is dat via Google Streetview blijkt dat ook een duif boven de Kapellestraat in Wetteren is gefotografeerd. In mijn fantasie is het mogelijk een nakomeling van het koppel waartoe de ‘levende duif’ behoorde.