Zwarte Pieten Mag

Zwarte Pieten

De knecht van Sint Nicolaas staat er de laatste tijd wat gekleurd op. Of dat terecht is laten we hier in het midden. Zwarte Pieten is een gerespecteerd spel (Van Dale). Veilinghuis de Voorstraat in Zwolle levert het bewijs. Maar liefst met meerdere objecten die hierop betrekking hebben.

Ansichtkaart


Allereerst een ansichtkaart die op 30 oktober 1916 verzonden is vanuit Zwolle naar Beek (bij Didam). Gezien de afbeelding aan de voorzijde is het aannemelijk dat de afzender verblijft of consumpties heeft gebruikt in het Hotel Restaurant Beenen, destijds op het Stationsplein te Zwolle. Zij meldt haar zuster Dora op de motor te hebben meegenomen.

Tekst op ansichtkaart (rode lijnen door auteur aangebracht)


Vraag op de kaart: ‘Wanneer moeten we weer eens komen Zwarte Pieten?’ Het gaat dus beslist niet uitsluitend om een spelletje voor kinderen. Dhr. W.Timmerman van Veilinghuis de Voorstraat tovert een tweetal spellen tevoorschijn. Het Zwarte Pieten Spel. Wanneer ze zijn vervaardigd staat niet aangegeven.

Twee spellen


De afbeeldingen op de spelen zijn absoluut karikaturen. In beide doosjes is aan de binnenkant een tekst met de spelregels. Die spelregels zijn heel simpel. De kaarten worden geschud en gedeeld.

Speelkaarten


De kaarten worden waaiervormig in de hand genomen en dan begint het….

Spelregels


Het komt er op neer dat er iemand als laatste met een kaart blijft zitten, ‘de zwarte piet‘ en dat is dan ook een uitdrukking geworden als je een pechvogel bent. Je kunt gerust spreken van cultureel erfgoed.