Webcamconsult

Workshop Emerce

#eHealth13

Milan Tjioe “Het webcamconsult gaat een grote vlucht nemen”

Dermatologen maken al enige jaren gebruik van zorg op afstand = eHealth (teledermatologie via Ksyos of TCCN). Dat geldt dan voor patiënten die bij de huisarts worden behandeld. Of voor onderling overleg.  Dermateam (in Zuid West Nederland) bestaat uit een groep van zes dermatologen. Ze voelen zich innovatief en zitten op Twitter en Facebook. Ze hebben ook een Zelfdiagnosesysteem op de website. Patiënten kunnen op de website foto’s bekijken. De dermatologen zijn tevens gratis te raadplegen via internet. Er is een vragenlijst/anamnese formulier. Het consult kan via mail of telefonisch worden afgewikkeld. Dat gebeurt zo’n 800-1000 maal per jaar. Toen er ooit sprake was van declaraties kwam de NZA met een verbod op straffe van € 10.000 per dag. “Dat is dus de prijs voor je BIG registratie, aldus een verontwaardigde Milan Tjioe”. Dan val je onder het regime van de Wet Tarieven Gezondheidszorg (WTG) en is het eigenlijk ondoenlijk. Hoe zo marktwerking?

Reminder

(Vervolg)consult

Op zeker moment is men gaan kijken naar de mogelijkheden van een videoconsult. Sinds januari van dit jaar 2013 mogen ziekenhuizen een (live) vervolgconsult vervangen door een webcamconsult. Dat kan natuurlijk alleen als er geen lichamelijk onderzoek meer hoeft plaats te vinden. Bijvoorbeeld als het gaat om een uitslag doorgeven of een medicatiewijziging. Een primair consult zou eventueel nog wel mogelijk zijn in heel omschreven situaties. Bijvoorbeeld bij de huisarts.Inmiddels maken organisaties als de NZA en NPCF actief propaganda voor het digitale consult, het webcamconsult.

Presentatie Emerce eHealth 2013

Webbased

Toen een dermatoloog echter voor het Webcamconsult het programma FaceTalk wilde gebruiken was dat toch een minder gunstige ervaring. Niet wat de functionaliteit aangaat. Maar de noodzaak tot het downloaden van een programma vormt een veiligheidsrisico. Sterker, in het ziekenhuis mag dat niet eens!!  Het programma van Medizorg was wel wat gebruikersvriendelijk, maar had ook bezwaren. Nu is Dermateam overgestapt naar een webbased programma, dat zelfs binnenkort via een APP werkt. Dan is ook geen camera nodig, want niet alle patiënten hebben die…

Impressie

Virtuele Wachtkamer

De patiënt krijgt een link toegestuurd met een tijdstip waarin hij in de virtuele wachtkamer wordt verwacht. Op de polikliniek worden thans folders uitgedeeld, zodat patiënten van die mogelijkheid bij een vervolgconsult weet hebben. Ook het plasmascherm in het ziekenhuis kondigt de mogelijkheid van een webcamconsult aan. Hoe het loopt is nog niet te zeggen. Men is pas twee maanden aan de gang. Het is een omslag in het werken. Iedereen moet wennen. Alleen de arts ziet wie er in de (virtuele) wachtkamer zitten. De link is slechts te activeren in die periode van 20 min voor tot 20 min na de afspraak. Daarna is deze ongeldig. Er is dus geen software nodig. Er wordt online een uitgebreid instructie gegeven. Men heeft een goede ontwikkelaar (Sense Studios). Een koppeling met het EPD heeft voorlopig ook allerlei veiligheidsrisico’s. Het systeem (virtuele wachtkamer) is ook toe te passen voor huisarts, fysiotherapeut etc., eventueel met eigen logo e.d. Een ziekenhuis kan een eigen look & feel ontwerpen. Declaraties lopen gescheiden van het systeem Een Bariatrisch centrum gaat binnenkort ook starten. Milan Tjioe “Het webcamconsult gaat een grote vlucht nemen”.

Slideshow