Waterlanders

TROS RADAR

Gezegde:(1914) De waterlanders komen voor den dag

(De tranen komen voor den dag; hij begint te schreien)
Tranen waren er gisteren (10 januari 2011) te over bij de uitzending van RADAR. Een half jaar geleden heb ik er al eens over bericht:.

Het Waterlandziekenhuis en zijn Orthopedisch Chirurg

Meer dan honderd

Nieuw is dat het aantal klagers de honderd is gepasseerd en dat er voor het ziekenhuis mogelijk grote financiele gevolgen dreigen. Deskundigen wijzen er op dat het potje van een ton (ingesteld door het ziekenhuis) misschien voldoende is om een (1) van de klagers financiele genoegdoening te geven. Zeker, het menselijk leed is niet gering.

Ambivalentie

Toch was er weer een signaal dat een aantal patienten mogelijk niet geheel vrij uit kan gaan. Tijdens de uitzending werd een Rontgenfoto doorgegeven, waarop prothese materiaal  zichtbaar is op rugniveau. In een vorige functie heb ik met de thematiek te doen gehad. Er is tenminste jurisprudentie waarbij zorgverzekeraars wel degelijk bezwaar hebben gemaakt tegen experimentele behandelingen. Zie Dynesis afwijzing door SKGZ. in 2008. Het aantal geschillen bij de SKGZ is verdubbeld (zie bericht). Patienten zoeken hun heil makkelijker in het buitenland (bericht).

Voorlichting

Als patienten niet zijn voorgelicht over risico’s en succespercentage door een behandelaar is dat een ernstige fout. Maar heel veel (rug)patienten zoeken al jaren lang voordat zij de arts bezoeken het Internet af. Ik denk dat de Waterlanders daarnaar ook gevraagd moet worden om een evenwichtig beeld te schetsen.

Lees dit oude bericht eens op Internet van een willekeurige patient over willekeurige arts:

Jawel deze arts durft het risico aan en heeft me medegedeeld dat hij me erg goed zou kunnen helpen door het inbrengen van Dynesis Hierdoor worden er aan de buitenzijde van de wervelkolom een soort rubberen buisjes geplaatst die de wervels wat van elkaar af houden zodat er meer ruimte ontstaat tussen de wervels. Ook houden ze de boel op zijn plaats zodat verschuiven niet meer mogelijk is. Dus de hernia die ook nog gevonden was zou hierdoor ook verdwijnen, oftewel meer ruimte zou krijgen. Hier in Nederland is er nog weinig te vinden van Dynesisen heb ik het een en ander in het buitenland opgespoord qua fotomateriaal.

Spagaat

Naar mijn mening zijn we in een spagaat beland.De Nederlander is het ene moment een prijsbewuste consument, die geacht wordt zelf keuzes te maken (Google, Independer, Zorgkaart) en dat recht ook opeist, desnoods via de rechter. Binnen-of buitenland, het maakt niet uit. Het andere moment is de Nederlander een naieve patient, die aan de hand genomen moet worden.

Kameleon

Er zijn ook landgenoten die consequent een van de beide rollen opteren. Of wisselen van rol? De beleidsmakers , maar eigenlijk wij allen, zullen met deze diversiteit meer rekening moeten houden.