Watching You

Ruslandjaar 2013

Russisch duo

Dubossarsky & Vinogradov

Wie nu precies wat geschilderd heeft van dit duo, is ook de medewerkers van Kunsthal KAdE in Amersfoort niet geheel duidelijk geworden. Ook niet bij de opening van de huidige expositie, een van de hoogtepunten in het Nederland-Ruslandjaar 2013. Aldus Margot Mombers die nog veel meer interessante details kan vertellen over de diverse kleurrijke schilderijen. Schilderijen die in de afgelopen twee decennia zijn vervaardigd.

Monumentaal

De werken zijn monumentaal genoeg om twee mensen wel even aan het werk te houden. Als vijftigers zijn ze opgegroeid in de tijd van de koude oorlog. Wat de naoorlogse Russische kunst vermag kunnen we zien in Assen (De Soviet Mythe). In het Nederland-Rusland jaar is de expositie in Amersfoort daarop een prachtige aanvulling. De schilders nemen af en toe een loopje met de traditionele beelden zoals we die kennen.

Rembrandt in vele gedaanten..(detail)

Dus bijvoorbeeld wel veteranen (helden van de Sovjetunie) maar dan op een heel ontspannen wijze weergegeven. Ook is er een schilderij waarbij oligarchen daadwerkelijk de kwast hebben gehanteerd (welke bedragen stonden daar tegenover?) En hun namen zijn vereeuwigd. Heel bijzonder zijn de kijkgaatjes in diverse schilderwerken. Die hebben ooit gediend om een camera achter te plaatsen en zo het publiek te observeren (en dat weer als feedback terug te geven). Een knipoog naar praktijken zoals de Stasi die hanteerde? Ziet de lezer het betreffende gaatje terug in “Rembrandt”? Expositie in Kunsthal KAdEte zien tot 25 augustus 2013

Kijkgaatje