Voor 90% DOT onnavolgbaar.

De wet van behoud van ellende? De tweedelijns financiering blijft een levensgroot probleem. Eerst de Diagnose Behandel Combinatie (DBC) en nu de aanloop naar DBC op weg naar Transparantie (DOT). Het is niet meer te volgen voor de medische professionals, terwijl dat wel het uitgangspunt is. 

Quote uit NIV Nieuwsbrief van juli 2010 (Internisten) opgetekend uit de mond van internist Jan Derksen

 “De meeste specialisten,internisten inbegrepen, zijn het spoor in het DOT-bos bijster. Het is allemaal te onoverzichtelijk geworden. Laatst was er een bijeenkomst over de DOT-voortgang met de voorzitters van de Beroeps Belangen Commissies (BBC) van de wetenschappelijke verenigingen met de Kamer Vrij Beroep (van de Orde van Medisch Specialisten). De voorzitter vroeg aan de ongeveer dertig aanwezigen wie nog zicht op de DOT-systematiek had. Drie van de aanwezigen (allen van de “kleine vakken”) staken schoorvoetend hun hand op. Dat is toch wel tekenend”.

Dat is beslist alarmerend en maakt de kans op een suksesvolle DBC > DOT transitie er niet groter op.

Voor de Interne Geneeskunde worden 314 DBC’s vervangen door 715 Zorgproducten. “Een hele verbetering” merkt Derksen cynisch op. Het traject is letterlijk en figuurlijk onnavolgbaar.De T van Transparantie kan gevoegelijk worden weggelaten. 

Inmiddels is er nog een K(L)INK in de kabel gekomen:

NIV Nieuwsbrief juli 2010