Volmondig ACTA

Tandheelkunde

Verrassende Workshop

VU Medisch Centrum

De Medical Expert Meeting op 2 februari 2012 (Pontes Medical) in de Foyer van het VU Medisch Centrum te Amsterdam is een succes. Dat heeft zeker te maken met een groot aantal pitches. Maar persoonlijk ben ik zeer gecharmeerd van de Trendworkshop “Innovatie in de tandartsenpraktijk” van Professor dr. Albert Feilzer, Decaan Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). ACTA heeft 500 medewerkers en 900 studenten.

Huig

Voor de tandarts houdt de wereld op bij de huig. Voor de arts (met zijn spatel) begint het dan pas. Zouden ze niet eens met elkaar gaan praten? Na deze toepasselijke inleiding zit de stemming er goed in.

Innovaties

Veel innovaties uit de zorgsector vinden een oorsprong in de tandheelkunde. Genoemd kunnen worden het lachgas, röntgenonderzoek en toepassing fluoride. Al 10 jaar beschikt ACTA over een elektronisch patiënten dossier (EPD). Er is  een 3D bril ontwikkeld. Een soort Flight Simulator verandert de opleiding drastisch, taakdelegatie neemt toe. “We overleven onze tanden en kiezen” aldus Feilzer. In plaats van agressieve tandheelkunde (brugprothese), kunnen we ook materiaal vastplakken. Een anekdote over nikkel en het scheerapparaat van de Hooggeleerde is om van te smullen…..