Vogelmarkt bron?

Psittacose

Longontsteking (pneumonie)

Vogelmarkt mogelijk bron van drie psittacosepatiënten

In het Tijdschrift voor Infectieziekten, jaargang 8, juni 2013, nummer 3, is een bericht overgenomen uit de rubriek Gesignaleerd van het Infectieziekten Bulletin (auteur, Ing.P.Bijkerk, werkzaam bij RIVM -Cib).De titel luidt “vogelmarkt mogelijk bron van drie psittacosepatiënten”. Eind februari 2013 was hier in Zwolle in de IJsselhallen een grote internationale vogelmarkt.

Impressie volgens Ruben Gringhuis

Vogelmarkt

De Vogelmarkt is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een markt met internationale uitstraling met een totale oppervlakte van 10.000 vierkante meter en bezoekersaantallen van 6000 tot 7000 per dag en wijd en zijd bekend, aldus een bericht in regionale krant (de Stentor) van 24 februari 2013.Voor een aantal bezoekers heeft de vogelmarkt mogelijk een staartje gekregen……

Presentatie

Longontsteking

Een 44-jarige vrouw kreeg enkele dagen na bezoek aan de vogelmarkt een longontsteking, waarbij psittacose als oorzaak kon worden vastgesteld (positief sputum). Een 56-jarige bezoeker moest voor een dergelijk beeld zelfs op de intensive care worden opgenomen. Ook de echtgenote was opgenomen. Het echtpaar had vogels gekocht, die enkele dagen later thuis zijn overleden. De zoon was kortdurend ziek zonder dat een definitieve relatie kon worden gelegd met psittacose. Bij kwartels uit de volière kon Chlamydophila psittaci worden aangetoond, maar niet bij putters en kanaries. Na 6 weken behandeling met antibiotica zijn de vogels door de Nederlandse Voedsel-en Waren autoriteit (NVWA) bemonsterd en gecontroleerd. De auteur geeft aan dat de infectiebron toch moeilijk is te achterhalen. De vogelliefhebbers met psittacose hebben de vogelmarkt bezocht, maar komen ook thuis in aanraking met vogels.