Virtual Physiological Human (VPH)

De world week voor eHealth (WoHIT 2010) in Barcelona besteedde aandacht aan het belangwekkende VPH project. Een radicaal andere visie op de mens en een andere omgang met medische informatie.Een paradigma shift. De samenhang en interactie herontdekken tussen verspreide gegevens. De enige manier om basale vooruitgang te boeken in biomedische research. Het is het vlaggeschip van het EU FP7 (Seventh Framework Program).  

NB. Foto’s vergroten? Dubbelklikken !! 

Een radicaal andere visie op de mens

Marco Viceconti (foto) verwoordde het voor mij heel duidelijk. We zijn gewend aan de redenatie  dat  afwijkingen op moleculair gebied impact hebben op een niveau hoger, dus de celstructuur. De celstructuur beinvloedt het functioneren van een orgaan.Enzovoorts. 

Een cascade van oorzaak-effect relaties. 

De spreker draait het ook nog eens helemaal om. Hogere niveaus beinvloeden lagere niveaus ook volgens een cascade structuur. De volgorde zoals afgebeeld op de foto. VHP heeft dan ook als  uitgangspunt dat het milieu grote invloed heeft op de organisatie respectievelijk de mens

Een toepassing is osteoporose waarbij alle bekende data worden geintegreerd tot een model:  http://www.vphop.eu/ 

Hans Hofstraat, Philips Research

 

Ook Philips Research houdt zich hiermee bezig via projecten als euHeart (http://www.euheart.eu/ ) en Contracancrum ( http://www.contracancrum.eu/ ) . 

De impact van het ‘VPH denken’ op de kliniek en de industrie zal zich de komende jaren doen gevoelen en ons allen gaan raken!