Videospel activeert leefstijl

Spasticiteit

Oefeningen anders?

Wii Sports tennis en boksen

De videospellen Wii Sports tennis en boksen kunnen nuttig zijn bij het bevorderen van een actieve leefstijl bij mensen met spastische cerebrale parese (CP). Dit en meer concluderen onderzoekers van Erasmus MC in het onlangs verschenen wetenschappelijk tijdschrift Archives of Physical Medicine and Rehabilitation.

de praktijk (foto: Erasmus Medisch Centrum)

Belastend

Het uitvoeren van dagelijkse activiteiten is voor mensen met een chronische lichamelijke aandoening vaak heel belastend. Het gevolg is dat ze veel minder actief zijn dan mensen zonder aandoening en daarmee een grotere kans hebben op andere ziekten zoals obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Voor een goede gezondheid is het voor deze groep belangrijk om meer te bewegen. Vanwege hun aandoening zijn mensen met spastische CP echter vaak niet in staat aan gewone sporten mee te doen of naar een sportschool te gaan. Een bijkomend probleem is dat men de voorgeschreven oefentherapie op den duur mogelijk monotoon begint te vinden. Oefentherapie met actieve videospellen zou patiënten kunnen motiveren om meer te bewegen. De afdeling Revalidatiegeneeskunde & Fysiotherapie verricht onderzoek naar de inzetbaarheid van actieve videospellen als onderdeel van een bewegingsstimuleringsprogramma bij mensen met een chronische lichamelijke aandoening.

Meten

Door het meten van het energiegebruik tijdens het spelen van Wii Sports tennis en boksen werd bij volwassenen met spastische CP aangetoond dat deze videospellen dermate intensief zijn voor deze groep dat ze mogelijk bijdragen aan een betere gezondheid. Daarnaast gaven vrijwel alle deelnemers aan dat ze veel plezier hadden in het spelen van de videospellen. Toekomstig onderzoek moet echter uitwijzen of deze videospellen daadwerkelijk effect hebben op het dagelijks bewegen en op de gezondheid.

Rolstoeltennis (foto: Erasmus Medisch Centrum)

Both Wii Sports tennis and boxing seem to provide at least moderate-intensity exercise in adults with bilateral spastic cerebral palsy (GMFCS level I or II). These games, therefore, may be useful as treatment to promote more active and healthful lifestyles in these patients. Further research is needed to determine the energy expenditures of other physically disabled patient groups while playing active video games, and to determine the effectiveness of these games in improving health and daily activity levels.