Bruin Vet Café

Vetverbranding

Relatie met overgewicht

Bruin Vet (BAT) voor 20% verantwoordelijk?

Ja, misschien komt het er nog eens van. Een Bruin Vet Café. Daar zou het wel eens flink koud kunnen zijn? Of je krijgt ijskoffie te drinken of een koelpad in je nek. Mogelijk ook een aantal temperatuurssensoren opgeplakt voor een kortdurend verblijf in een koelcel. Eens wat anders dan de Zuurstofbar. Bruin Vet is meer dan een Hype, waarover vakpers (NTvG) , kranten (NRC) en lifestyle magazines (ZIN) maar wat graag schrijven! Hoe zit het dan precies met bruin vet?

Onderzoekster Mariette Boon

Paradox

Al lachend verlaten Jan Hein van Dierendonck en uw auteur de 7e etage van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Op de afdeling Endocrinologie is zojuist op 8 april 2013 een anderhalf uur durend gesprek beëindigd met enkele stafleden. Onderwerp dus het Bruine Vet. Bij de mens en zoogdieren gelokaliseerd langs de bovenste lichaamsslagader (aorta) en uitwaaierend naar de schouders en armen. Een energiefabriek die voor 20% onze gewichtsbalans bepaalt. Het belang daarvan is al eens eerder beschreven. Een toevallige ontdekking bij het maken van een scan (met isotopen) maakte duidelijk dat de aanwezigheid maar ook de activiteit van dit bruine vet sterk wisselt van persoon tot persoon. Proefdieronderzoek (muizen) ondersteunt de claims. Het isotopenonderzoek vormt meteen de beperking van dit type onderzoek, want aan stralenbelasting kun je proefpersonen maar beperkt blootstellen. Aldus onderzoekster (en toekomstig internist) Mariette Boon Dus wordt naarstig gezocht naar andere meetmethoden of afgeleiden.

Prof Patrick Rensen. Toelichting (ongepubliceerde) data

Sensoren

Via zeer gevoelige temperatuurssensoren (opgeplakt op de huid) is wel duidelijk aantoonbaar (ongepubliceerde data) dat in een koude omgeving een paradoxaal effect optreedt aan de buitenkant van het lichaam. Handen, voeten en buikwand (rond navel) koelen meerdere graden af na ruim anderhalf uur koude. Echter ter hoogte van het sleutelbeen treedt geen afkoeling, maar zelfs een geringe temperatuursstijging op. Het wachten is echter op de bevestiging dat deze temperatuursstijging in causaal verband staat met de activiteit van bruin vet (zoals geregistreerd met isotopen). Een opwindend verhaal dat leidt tot wilde speculaties en stijgende temperaturen in onze vergaderruimte….