Vermissing 2014

Connectivity?

Missing Airplane

Inzet Crowdsourcing

Met mijn ogen scan ik de plaatjes die voorbijschieten. Zo kan het nog laat worden ! Meestal veel blauw, af en toe een wolkenpartij en soms een voortjagend schip (inclusief rookpluim) en zelfs iets wat lijkt op een boortoren. Maar geen reddingsboten, laat staan restanten van de vermiste Maleisische Boeing 777. Het bedrijf TomNod heeft de hulp van de internationale gemeenschap ingeroepen. Burgers kunnen zich verdienstelijk maken door een aantal actuele foto’s te bekijken, gemaakt door satellieten boven de Zuid-Chinese zee. Ik merk dat het mij fascineert.

Zuid-Chinese Zee

Rontgenfoto

Het doet denken aan de tijd dat ik als assistent en later als arts buiten kantooruren zelf röntgenfoto’s moest bekijken. Ook iets van verantwoordelijkheid. Op een zeker moment zit ik zelfs een 3D bril op in de veronderstelling dat het misschien extra goed uitpakt. Waarom fascineert dit? Mijn gedachten gaan ondertussen op de loop.

Teveel traffic TomNod

ING

Op een of andere manier leg ik de verbinding met de wat onvoorzichtige actie van mijn Huisbank, de ING. Na de NSA gaat nu ook de ING bank ons volgen en deelt dat mogelijk aan derden. En wat gebeurt hier in de Zuid-Chinese zee. Dagenlang zijn meer dan 200 burgers uit zeker 10 landen dagenlang van de aardbodem verdwenen. Anno 2014 bijna ongelooflijk. Waar we de indruk hebben dat geen actie of transactie onbespied blijft, zelfs live gevolgd wordt gebeurt dit!!  Naar mijn overtuiging draagt dit bij aan ons gevoel van ongemak. Aan de andere kant maakte de connectivity ook mogelijk dat ik mij sterk verbonden voel met al diegenen die- al dan niet digitaal- aan de zoekactie deelnemen.