VEKTIS 2.0

VEKTIS

Zorgthermometer najaar 2012

Vektis de maat genomen

De afgelopen 12 maanden is Vektis 151 x in het nieuws (OnLine) geweest (meestal over overstappen van verzekerden: ‘Verzekerden in Beweging‘). De Zorgthermometer 18x. De combinatie 8x. Dat moet beter kunnen. Zeker als je de cover van de laatste Zorgthermometer ziet met ‘medische’ plaatjes en de term ‘Kwaliteit’  in vette letters. Zelfs de Darthmouth atlas wordt aangehaald!

In het (OnLine) nieuws

Fan

Al vele jaren ben ik fan van VEKTIS. De liefde dateert van de tijd dat ik betrokken was bij het ZN kenniscentrum in de periode dat de DBC Inkoopgids werd samengesteld. In die fase ben ik ook in gesprek gekomen met VEKTIS. Naar mijn mening en ervaring was veel meer mogelijk met de (declaratie)data. Sinds mijn vertrek bij de zorgverzekeraar heb ik meerdere malen de aandacht gevestigd op de rapporten van VEKTIS. In het rapport dat nu uitgekomen is in oktober 2012 (Jaargang 17) zie ik terug wat ik destijds betoogde. Zoals in de Inleiding wordt aangegeven is er een versnelling tot stand gekomen door een samenwerking (sinds begin 2011) met ZN en KPMG Plexus. Niet voor niets beslaat het rapport 39 pagina’s. En ook de uitgebreide toelichting door André Rouvoet, voorzitter zorgverzekeraars Nederland is veelzeggend.

Vader van Dartmouth atlas

VEKTIS 2.0

Misschien is het nog een brug te ver? Het zou heel interessant zijn als geïnteresseerde data-journalisten zouden kunnen beschikken over ‘big data’ en daar hun eigen analyses op los zouden kunnen laten. Een ‘open source’ beleid (uiteraard met restricties) zoals bij CBS en ook overheden ingang heeft gevonden.

Een optreden van Bas Bloem (Oprichter Parkinsonnet)

ParkinsonNet

Dit is een van de aansprekende voorbeelden uit het rapport. Voor de insiders mag het bekend worden verondersteld. ParkinsonNet  levert geïntegreerde zorg voor mensen met de neurologische aandoening, de ziekte van Parkinson. Sinds 2005 hebben steeds meer regio’s deze multidisciplinaire aanpak omarmd. De vraag die men zich gesteld heeft, is of deze aanpak loont. Dat blijkt het geval! Door systematische inzet van fysiotherapie zijn er aantoonbaar (DBC declaratiegegevens) minder facturen (door val incidenten), wat zich op verzekerde niveau vertaalt in de besparing van € 600 (2008) respectievelijk € 400 (2009). Omgerekend gaat het landelijk om bijna € 20.000.000 per jaar. Op basis van dit onderzoek wordt ParkinsonNet thans structureel gefinancierd door de zorgverzekeraars!!