De Eerste Wereldoorlog woedt al twee jaar

…..en op 17 augustus 1916 kiest Roemenië de kant van de Entente, de geallieerden

Maar dat is een korte vreugde, want meteen stuurt Duitsland vier divisies er op af (Generaal Falkenhayn). Duitsland weet in korte tijd het land te veroveren. Nederland slaagt er wel nog steeds in neutraal te blijven. Alhoewel dat niet makkelijk wordt gemaakt.  Het leger is gemobiliseerd. Af en toe is er tijd voor ontspanning voor de militairen. Dat bewijst een ansichtkaart die ik te pakken krijg via Veilinghuis de Voorstraat in Zwolle.


Portvrij
De kaart is niet gefrankeerd, maar in plaats daarvan is zoals verplicht in de rechter bovenhoek geschreven ‘Militair’ met de naam/handtekening van de afzender. Bovendien verplicht ook het militaire adres onderaan. Daarmee is portvrije verzending tijdens de Eerste Wereldoorlog gegarandeerd.

Fietstocht
Een uurtje fietsen. Het fietstochtje leidt vanuit Kampen langs de IJssel richting Hattem. Waar de oversteek gemaakt wordt gemaakt bij het Katerveer. Dat wordt beschreven, maar blijkt ook nog eens uit de afbeelding op de ansichtkaart. Inmiddels is dit eeuwenoude veer opgeheven. Want er zijn  bruggen gebouwd voor het gewone verkeer. De kaart is in Zwolle afgestempeld.Misschien ging de fietstocht via een andere route weer terug naar Kampen. Want daar is Sergeant van Es gelegerd. Uit de kaart zou blijken dat er nog een kameraad was, maar de naam laat zich niet goed ontcijferen.

Tekst
Militair
Sergeant N. Van Es
Beste ouder!
Ge zult uit deze wel merken dat wij een fietstochtje aan het maken zijn, want om te fietsen is het hier prachtig en mooie wegen. Zo zijn we van Kampen naar Hattem gereden bij de Veluwe en vandaar op Zwolle aan, waar wij Over de IJssel moeten en met het veer over zijn gevaren. De wegen zijn allen bewoond en prachtig om te rijden, wat aangegeven is met een kruisje hebben wij een kopje thee gebruikt . Wat het weer aangaat is prachtig verder de hartelijke groeten afzender Gigant en Van Es van Co Gerritsen
Instructie bataljon Kampen
Aan den Heer
C van Es, Botersloot 24, Rotterdam
IJsselzicht
Het kruisje op de ansichtkaart (sterk vergroot) verwijst naar toenmalig restaurant IJsselzicht vlak bij het Katerveer in Zwolle Daar was ook een terras. Het pand bestaat nog steeds, maar heeft een woonbestemming.
Kampen
Het Instructie Bataillon is gelegerd in Kampen. In wat nadien de Van Heutszkazerne wordt genoemd. En nu al een paar jaar de Gemeentelijke Bibliotheek en het Stadsarchief huisvest.

Links
https://issuu.com/bbc2/docs/27s”>https://issuu.com/bbc2/docs/27s
https://www.canonvannederland.nl/nl/overijssel/salland/kampen/instructiebataljon
https://devoorstraat.nl/