Vast Niet Goed Vastgoed

FOUT

Vallen door de mand gevallen

Als ik journalist Jerry Vermanen probeer te bereiken, moet hij zich excuseren. Hij is druk bezig met een project dat alle aandacht vraagt. Ook bijzonder passend bij de herdenking van 75 jaar bevrijding in 2020. Het gaat om een soort Vastgoed fraude affaire uit de Tweede Wereldoorlog. KRO-NCRV Pointer heeft zich geconcentreerd op datajournalistiek. Dit is een onderwerp waarbij de geinteresseerde burger wordt betrokken. Om zelf  Vastgoedboeken om op allerlei manieren door te kunnen spitten. Via een Landkaart of zoeken op gegevens als de eigen woonplaats.

Gedwongen Verkoop
Veel Joodse medeburgers hebben noodgedwongen hun huis moeten verkopen in de Tweede Wereldoorlog. Deze dwang betekende dat er geregeld misbruik van werd gemaakt. Dat levert nu al schrijnende verhalen op. Er is toch vaak op de achtergrond een relatie met de Holocaust. Ik wil wel aanstippen dat het vermoedelijk ook soms anders is geweest. Namelijk dat medeburgers juist geholpen hebben met verkoop van bezittingen. Ik ben in Duitsland verhalen op het spoor waarbij ook ‘zwart’ betaald is aan door de maatregelen getroffen Joden.  Dat ging daar ook vaak om bedrijven, vooral na de Kristallnacht in november 1938. Zwangsverkauf durch Arisierung.

Database
De database die Pointer heeft samengesteld is een ‘fundgrube’. Op een steenworp afstand van mijn eigen woning in de wijk Veerallee te Zwolle is het al raak. Op 26 juli 1944 koopt J.H.Vallen (V) voor Fl.6250 het woonhuis Oranje Nassaulaan 20 van A. Citroen. Dat adres komt ook voor op een lijstje met Joodse medeburgers dat publicist Wim Coster mij geeft. Coster is bezig met een boek over de geschiedenis van onze wijk. Na de bevrijding lezen we in 1946 dit bericht:

Marktwaarde

Dat het huis ver onder de marktwaarde is verkocht hoeft nauwelijks betoog voor wijkbewoners die de straat kennen. Zo is een jaar eerder op 24 mei 1943 nog een huis even verderop voor Fl.44.000 verkocht (overigens ook door een Joodse burger). Deze Vallen heeft allesbehalve een goede naam in Zwolle. Op 12 september 1942 komt hij er bij de Vrederechter nog goed af. Hij is een kennelijke staat als WA man de fout in gegaan. Als eigenaar van het enige NSB cafe op de Oude Vismarkt in Zwolle ‘staat hij bloot aan terreur’.

Vervolgverhaal
Er zijn zeker nog aanvullende vragen te stellen. Wat is er van deze Vallen geworden? Hij zal vast een straf gekregen hebben van de Zuiveringscommissie waarbij collaboratie werd onderzocht. Misschien is er via Kamer van Koophandel meer te zeggen over de transactie en de geschiedenis van het bewuste pand. Maar ook het andere adres in onze wijk kent vast een verhaal.

Websites:
https://pointer.kro-ncrv.nl/artikelen/vastgoedboeken-van-de-duitse-bezetter
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kristallnacht