Van harte, Philips!

Wachtwoorden

HeartNavigator

Medisch interventiehulpmiddel

Toepassing bij cardiologie

Koninklijke Philips Electronics heeft vandaag de commerciële introductie voor Europa bekendgemaakt van het medisch interventiehulpmiddel HeartNavigator. Het gaat om een innovatief hulpmiddel voor interventiecardiologen en hartchirurgen bij de planning en begeleiding van minimaal invasieve hartklepvervangingen. HeartNavigator moet de procedureplanning objectiever maken en de procedure zelf vereenvoudigen en verkorten. Daardoor kan de ingreep minder belastend worden voor de patiënt en is er een betere zorg mogelijk. Het systeem is ontwikkeld in samenwerking met ziekenhuizen over de hele wereld, waaronder het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven.

HeartNavigator vormt een resultaat van een wereldwijde investering van Philips in onderzoek en ontwikkeling op zorggebied, waarbij het in 2010 om een totaalbedrag van € 698 miljoen ging. Dit nieuwe hulpmiddel bewijst opnieuw dat Philips vastbesloten is te groeien in nieuwe markten zoals hartchirurgie en dat het zijn marktleiderpositie op het gebied van interventiecardiologie wil vasthouden. Dit doet Philips op basis van een proces van continue innovatie en samenwerking met vooraanstaande cardiologen, chirurgen en ziekenhuizen.

Bron: PHILIPS

Minimaal Invasief

Een openhartoperatie vereist een omvangrijke opening in de borstkas van de patiënt, maar voor een minimaal invasieve hartklepvervanging is slechts een minimale incisie nodig. Door de kleine opening worden katheters ingebracht en met ondersteuning van de beelden van speciale interventionele röntgensystemen naar het hart gevoerd. In 2010 werden in Europa naar schatting meer dan 13.000 minimaal invasieve klepvervangingen uitgevoerd – een aantal dat jaar-op-jaar met hoge dubbele groeicijfers toeneemt.

Tijdens een minimaal invasieve hartklepvervanging hebben artsen niet de mogelijkheid tot direct zicht op het hart van de patiënt of om het hart fysiek te kunnen voelen. Er bestaat dus duidelijk behoefte aan nieuwe beeldvormingsoplossingen die het uitvoeren van deze procedures effectiever maken en vereenvoudigen. Om aan deze behoefte tegemoet te komen heeft Philips een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij vooraf gemaakte driedimensionale CT-scans samen worden gesmolten met tweedimensionale live-röntgenbeelden. Met behulp van deze technologie kan de specialist in één oogopslag de anatomie van het hart in 3D, de positie van de katheter en de plaatsing van de nieuwe hartklep overzien.

Minder belastend

“Door de ontwikkeling van artificiële hartkleppen die via katheter kunnen worden ingebracht en geavanceerde interventiehulpmiddelen als de HeartNavigator van Philips zijn we nu in staat een groeiende groep patiënten, voor wie openhartchirurgie te risicovol is, op alternatieve minder belastende wijze hartklepvervanging te kunnen bieden. Dit heeft een zeer grote positieve impact op de kwaliteit van leven van deze mensen,” aldus dr. Jacques Koolen, hoofd Cardiologie van het Catharina-ziekenhuis. “De combinatie van 3D-beelden met live tweedimensionaal beeld geeft ons een veel beter inzicht in de anatomie van de patiënt. Dit helpt ons een betere hartklepvervanging te realiseren en tot een beter behandelresultaat te komen.”

Impact

“De HeartNavigator versterkt Philips’ leiderschapspositie op het gebied van de interventiecardiologie, en past perfect in onze reeks oplossingen voor minimaal invasieve behandeling van afgesloten hartslagaders en voor het corrigeren van hartritmestoornissen die we eerder onthulden,’’ zegt Bert van Meurs, algemeen manager bij Philips Healthcare voor röntgeninterventiesystemen. “Oplossingen die complexe procedures vereenvoudigen en helpen om de patiëntenzorg te verbeteren. Ik ben ervan overtuigd dat ook onze nieuwe interventieoplossingen van grote invloed zullen zijn op de procedures waarmee het hart op structurele wijze kan worden hersteld.”