Uitdagingen voor MDL

100 jaar jong

Spectaculair Eeuwboek

Nee, wij waren er eerder dan de internisten

Het had maar weinig gescheeld of uw auteur was ook MDL-arts geworden. MDL staat hier voor Maag-, Darm-en Leverziekten (en niet voor het jaartal 1550). Een specialisatie vanuit de interne geneeskunde? “Nee, wij waren er eerder dan de internisten” zo stelt Gerard van Berge Henegouwen in een bijdrage in het “lijfblad” Magma, dit ter gelegenheid van het Lustrum op 3 oktober 2013 in Veldhoven. Bij die gelegenheid wordt het “Eeuwboek” feestelijk aangeboden. De Vereniging (NVMDL) kan trots zijn!

Reactie op sollicitatiebrief (collectie auteur)

Het loopt anders

Waarom uw auteur uiteindelijk algemeen internist is geworden en geen MDL arts zal voor de insiders bij lezing van dit briefje geheel duidelijk zijn. Het gaat dan over de tweede periode (van de drie) die het boek onderscheidt. Men sprak toen nog over de maagdarmspecialist en de gastro-enterologie (GE). Destijds was het Gemeente Ziekenhuis Arnhem in ons land het onbetwiste walhalla van de hepatologie (de L van Leverziekten!) zoals dat toen nog heette. Dat was nog voor de komst naar Arnhem van genoemde Gerard van Berge Henegouwen. Op pagina 129 heet het ‘ het Kenniscentrum Hepatologie’. De in het briefje genoemde artsen komen allemaal voorbij in het Eeuwboek: L. Schalm (15 quotes), K.H.Brandt (7 quotes) en J.M.Werre (1 quote).

Hepatologie (Eeuwboek)

Spectaculair

De ontwikkeling van het vakgebied is zonder meer spectaculair en een spannend verhaal. De introductie van de (flexibele!) endoscopie vormt daarvan maar een enkel, maar belangrijk aspect. Denk alleen al aan het screenen op dikke darmkanker (bevolkingsonderzoek) dat eraan staat te komen. Geen wonder dat het specialisme een enorme groei kent en ook gepensioneerden worden gemobiliseerd. Het Eeuwboek is een absolute aanrader- vooral dank zij uitstekend speurwerk van Alice Juch- ook voor een breder publiek dan in MDL geinteresseerde artsen!