Twitter sentiment

Big Data

Tekstanalyse

Omslag Sentiment

De ontmoeting op 8 mei 2014 is een welkome verrassing. Ik ben namelijk best wat aangeslagen door een (papieren) verlies op de aandelen Twitter die ik kennelijk op een verkeerd moment aanschafte. De waarde is gehalveerd :(. Dat krijg je er van als je zo enthousiast bent over social media! Op zoek naar Hoogleraar Antal van den Bosch (ik schreef eerder over zijn exercitie met historische big data) ontmoet ik ook twee van zijn onderzoekers. Onderzoekers die zich op Twitter data werpen! Werkzaam op de vierde etage van het Erasmus gebouw van de Radboud Universiteit in Nijmegen (foto). De keuze is gevallen op Twitter omdat het een prachtige bron van (meta)data is. Het maakt Adaptive Information Extraction over Time (#Adnext) mogelijk.

Florian Kunneman

Sentiment events

Florian Kunneman wil uiteindelijk sentimenten en verwachtingspatronen rond events kunnen ontlenen aan de stroom van Twitter berichten. Daarbij kun je denken aan concerten. Zeg maar #eventtweets Wanneer vinden events plaats? Komen de verwachtingen van de bezoekers uit of niet? Wat kunnen we daarvan leren? We kunnen uitzien naar een demo (rond de zomer). Op het ogenblik wordt een bestaand model getest (pilot) op een database van 2 maanden. Twitterdata rond voetbalwedstrijden (zoals #ajafey) worden geanalyseerd. Ontleend aan Twiqs.nl en Hadoop. Een onderwerp waar ik mij ook al eens aan heb gewaagd (Hooligans). Titel van de voorgenomen promotie van Florian: ‘Language of Anticipation”.

Ali Hürriyetoglu

Ziekten

Ali Hürriyetoglu heeft hij zijn vaderland Turkije onderzoek gedaan naar tekstdata rond een aardbeving. Hier probeert hij data te ontlenen aan Twitter die te maken hebben met ziekte, zoals (voorspellen) infecties. Anderen zijn hiermee eveneens bezig (EHEC) op de afdeling. Ook hier wordt een gevoelige snaar geraakt bij mij als fan van de Grote Griep Meting, waarbij gebruik gemaakt wordt van zelfrapportage. Een vooruitlopende indicator.

Onderzoekers

Omslag

Na deze ontmoeting is mijn sentiment aanmerkelijk verbeterd en ik ben zelfs wat opgewonden! Dit smaakt naar meer. In de loop van de dag stuur ik dan ook een paar positief getinte tweets de wereld in! Sentiment is naar mijn ervaring (Finchline) meetbaar, maar sarcasme moet je wel wegfilteren. Advies: volg de onderzoekers via Twitter met #Adnext_Commit.