Provinciale Trendwatcher

Trends

Overijssel

Hans Peter Benschop is van huis uit filosoof

Ik spreek met Hans Peter Benschop in Zwolle op 8 februari 2011 bij Wientjes over trends. Het is toch wel heel bijzonder dat de Provincie Overijssel een officiele functionaris heeft aangesteld als “trendwatcher”.  Natuurlijk, Hans Peter Benschop heeft zijn sporen verdiend bij Ministeries en Gemeenten. Dus hij heeft een brede kijk. Toch is het in Nederland een unieke situatie en naar mijn smaak een compliment voor de provincie Overijssel. Hoe maak je de verbinding tussen de uitspraken van (inter)nationale Denktanks & Instituten, zoals  Rathenau Instituut, Centraal Planbureau en aan de andere kant de locale politiek. Hoe vertaal je de theorie naar de praktijk. Daarbij: In scenario’s dient ook rekening te houden met onvoorziene ontwikkelingen.

Thematiek

Thema’s als “de toekomst van de democratie”,”de toekomst van de landbouw in Overijssel” en “de grijze samenleving”. In deze “verkenningen voor beslissers” worden feiten en mythen benoemd en toegelicht. Ook is er een koppeling (via QR code op de gedrukte publicaties) of via YouTube:

Porogrammaraad

De functie houdt in dat het Trendbureau in actie komt na ruggespraak met een stevige Programmaraad. De oogst is terug te zien in de vorm van een groot aantal rapporten die van de website trendbureauoverijssel.nl> te downloaden zijn.