Treinreiziger aan het werk gezet

Enquête

Studente met initiatief

Treinreis Verzilveren

Dezer dagen word ik in de trein naar Amsterdam aangesproken door een reisgenote. Zij verzoekt mij uiterst vriendelijk of ik een van de honderd enquêtes wil invullen die zij voor haar studie moet uitzetten.

Verbreden Doelgroep

Daarbij wil zij haar doelgroep niet beperken tot mede-studenten. Bovendien kan de lange treinreis nuttig worden besteed.Even later zitten medereizigers in stilte gebogen over de enquete, die vraagt naar aankoopgedrag in relatie tot duurzaamheid en milieu. Hier en daar vereist de (Engelse) tekst nadere uitleg. Een ballpoint wordt ons ter beschikking gesteld.

Huiswerk

Als ons klasje het  huiswerk heeft voltooid haalt onze initiatiefrijke studente de ingevulde formulieren op en gaat verderop in de coupe zitten en herhaalt zich dit  gebeuren. Het komt vast wel goed met de enquete en zeker met de loopbaan van deze studente.Overigens denk ik dat dit idee navolging verdient, waarbij ik verwacht dat de NS bij commercieel getinte activiteiten een kritische houding inneemt. Daarover bestaan ongetwijfeld richtlijnen.

Terugverdienen reiskosten?

Anderzijds kan de NS de reiziger een deel van de reiskosten laten terugverdienen via dergelijke initiatieven. Met de introductie van de OV-kaart komen innovatieve mogelijkheden binnen bereik. Opwaarderen van de OV-kaart in de trein door “treinwerkers” in plaats van thuiswerkers.

Risico

Maar ook dat fraudeurs met mobiele pinapparaten langs komen. En de rust wordt verstoord. Bij volle treinen is het bovendien letterlijk ondoenlijk, maar dan moet gebruik worden gemaakt van de daluren.Risico bestaat dat de steekproef niet meer representatief is