Toine Lamers Held

Docteur

René Folly

1914 tot 19…

Deze week lees ik de Nederlandse vertaling “De wereld van gisteren” van Stefan Zweig. Meer in het bijzonder het Hoofdstuk met de titel “De eerste uren van de oorlog van 1914”.  De Eerste Wereldoorlog! Op pagina 217 (quote):  ‘maar toen kwamen de allerlaatste kritieke julidagen met elk uur een ander tegenstrijdig bericht… Je voelde dat het serieus werd. Plotseling waaide een koude wind van angst over het strand en veegde het schoon. Bij duizenden verlieten de mensen de hotels’.
Dan is het nog maar een klein stapje naar een tekstfragment dat ik onlangs onder ogen kreeg. Een Franse arts vertelt. (Vertaald)  ‘Docteur Rene FOLLY, Oorlog van 1914-19……Verslag van de veldtocht. Vanaf het eind van de maand juli houden de volgende gebeurtenissen Europa in haar greep….’. En dan volgt een rijtje dat begint met de noodlottige aanslag op Frans Ferdinand in Sarajevo in de zomer van 1914.

Toine Lamers

Een tonnetje vol!

Toine Lamers, als docent verbonden aan de Radboud Universiteit, kreeg met dit verslag nog een heleboel ander materiaal in handen dankzij een veiling. Letterlijk een tonnetje vol! Hij is aan het lezen gegaan en daarmee feitelijk niet opgehouden. Want het leven van René Folly beheerst in belangrijke mate ook zijn leven.. Naast het opbouwen van een uitgebreide documentatie is hij daadwerkelijk ook op stap gegaan in Frankrijk. In de voetsporen van zijn held, een bescheiden man overigens. Het resultaat is een drietal boekjes, waarvan ik er al een achter elkaar heb uitgelezen. Fascinerend materiaal. Vooral voor degenen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg (niet voor niets besteedt Medisch Contact hier aandacht aan). Maar ook voor een ieder die zich afvraagt hoe individuen 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog aan den lijve hebben ondervonden.

Verslag van de veldtocht

 

Nieuwsgierig

Heb ik u nieuwsgierig gemaakt? Lees hier. Misschien wilt u niet alleen de boekjes, maar ook Toine Lamers uitnodigen voor een voordracht over René Folly en het 153e regiment:  toinelamers@villagladiola.nl