Tena Zorgprofiel: Wikileaks…

Volkskrant 9 augustus 2012

Tena beoordeelt incontinente patient (pag.1)

Met strak broekje lekt luier minder (pagina 6)

Even schrikken van de Volkskrant. Is dit rantsoenering?  Doelmatigheidsbevordering? Zorgplicht?  Nieuwsgierigheid? Bezuiniging? Allemaal een beetje ? Geachte lezer: dit is de wereld van datamining. Een beetje Wikileaks (what’s in a name) met dien verstande dat u als klant zelf de data aanlevert door uw gesprek, bestelling of aanvraag. Dus lekkage van een wat vriendelijker karakter.

Mijn Bestellingsverleden

Nespresso

Afzonderlijke gegevens worden tot ‘big data’ samengebracht, waaruit gebruikersprofielen te voorschijn komen. Als u via Internet bij Nespresso geregeld een lading cupjes koffie bestelt kan het volgende gebeuren. Uw koffiemachine vertoont kuren en u belt de helpdesk. Kijk dan niet gek op als de medewerker u verwijtend zegt dat u het apparaat dan ook maar had moeten ontkalken. Uw laatste bestelling van ontkalkingsmiddel dateert al van x maanden geleden.Ziet u trouwens (vergroten? Dubbelklik!) dat uw columnist wel braaf ‘recycling bags’ bestelt. En wat vindt u van de selectie en het tijdsinterval? Zijn we stevige koffiedrinkers of niet? Ja, rond de jaarwisseling 2o10/2011 is het even hard gegaan..

Operatie bespreken

Dat is het slim gebruiken van gegevens. Gaan we terug naar de zorgsector: het kan heilzaam zijn als de behandelaar over gegaggregeerde gegevens kan beschikken die inzicht geven. Dat kan een bijgehouden dagboek zijn,  maar binnen de eHealth zie je ook andere ontwikkelingen (digitale aanvalskalender bij epilepsie). Patienten zouden er op moeten aandringen dat zorgaanbieders deze gegevens gebruiken. Een overmatig gebruik van incontinietieluiers kan betekenen dat de patient misschien wel meer gebaat is met een operatieve ingreep!  Gaat het om rantsoenering of bezuinigen dan wordt het een ander verhaal. Dan komen andere stakeholders in beeld en dat houdt beslist risico’s in.