Techniekmakelaar

Business development

high-tech partners

Als Techniek-makelaar (zie ook www.techniek-makelaar.nl ) is het mijn missie om high-tech partners bij elkaar te brengen, aldus Richard Bijlard.

Bedrijven, onderzoeksinstellingen, universiteiten en soms overheid en financiers

Als Techniek-makelaar (zie ook www.techniek-makelaar.nl ) is het mijn missie om high-tech partners bij elkaar te brengen, aldus Richard Bijlard.

Marktonderzoek

Mijn rol kan daarbij bestaan uit business development: voor een aantal MKB-ers (zoals Inviso) heb ik marktonderzoek gedaan om te zien of de door hen ontwikkelde techniek ook toepasbaar is in andere marktsegmenten. Veel bedrijven hebben hun hele organisatie (inclusief marketing en sales) afgestemd op hun core-business…natuurlijk een vereiste om competitief te zijn en te blijven! Er is (met name bij de MKBer) dan vaak geen capaciteit beschikbaar om buiten de hoofdmarkten onderzoek te doen naar toepasbaarheid van door hen ontwikkelde technieken of productiemethoden in andere markten. Gezien mijn technische achtergrond en commerciële loopbaan, ben ik meestal in staat om dergelijke technische zaken op te pakken en in mijn netwerk de juiste personen te benaderen. Focus ligt daarbij met name op high-tech gebieden als mechatronica, (bio)chemie en nanotechnologie, onder andere ook in de medische sector.

Richard Bijlard (li) in discussie

Sales

Regelmatig help ik technische spin-offs van bedrijven en universiteiten die zelf (nog) geen marketing-/sales capaciteit hebben, om (inter)nationaal verkoopkanalen op te zetten. Een geschikte partner in binnen- of buitenland doet wonderen! Aangezien ik heel regelmatig te vinden ben op beurzen, bedrijfsbezoeken en brokerage events binnen de Benelux (en regelmatig ook daarbuiten!), kom ik erg veel mensen tegen met vraag en aanbod.

Adviseur

Een andere rol is die van adviseur voor bedrijven die contacten zoeken met onderzoeksgroepen binnen het bedrijfsleven en bijvoorbeeld universiteiten en onderzoeksinstellingen. Probleem is hier vaak dat er diverse MKB-desks zijn (bv. bij Philips, TNO, universiteiten, etc), maar dat er onderling weinig coordinatie is. Voor een MKB-er is het daarom erg moeilijk om bij de meest geschikte partner aan te kloppen. Bedrijven willen vaak een kort, to-the-point contact of advies, terwijl onderzoeksinstellingen gericht zijn op langdurige samenwerking. Voor veel specifieke vragen weet ik wel een passend contact persoon of organisatie te vinden, binnen de Benelux of daarbuiten.

Subsidies

Tenslotte zijn er een aantal zaken die met bovenstaande een relatie hebben: regelmatig ben ik op zoek voor- en naar subsidieclusters. Soms wordt ik benaderd door investeerders, die me vragen eens mee te kijken wanneer een bedrijf in hun portfolio niet snel genoeg groeit. Ook in dergelijk gevallen helpt het om met een frisse blik in mijn (gelukkig!) grote netwerk rond te kijken.

Contact

Meer gegevens kunt u vinden op mijn website www.techniek-makelaar.nl / www.techno-broker.com en mijn Linkedin profiel (‘Richard Bijlard’).