Straling

Isala publieksacademie

Agenda #IPA13

11 november 2013

De Isala PublieksAcademie (#IPA13) komt de eerstvolgende keer met een interessante aflevering. U kunt deze ter plaatse -na aanmelding- in Odeon te Zwolle bijwonen. Maar velen prefereren de aflevering via live webcast (iGLOW MEDIA) te volgen. Medewerkers van de Isala klinieken verzorgen uitstekende voordrachten, zoals keer op keer blijkt, en gaan in discussie met de zaal (of via Twitter met de kijkers thuis). Straling associëren we meestal niet met positieve zaken. De kwestie van de kernreactoren in Fukushima is inmiddels in ons collectief geheugen opgenomen. Dat geldt ook voor de kernbommen op Japan in de Tweede Wereldoorlog. En bestraling van lichaamsdelen mag heilzaam zijn voor de zieke patiënt, maar we weten maar al te goed dat het ernst is. Toen Röntgen in 1896 de röntgenstralen ontdekte betekende dat een enorme uitkomst in de Geneeskunde.

Röntgen

Doorbraken

We konden nu ineens zonder een mes te gebruiken structuren in het lichaam ontdekken. Zie hierboven de historische foto van de hand van Röntgen. Deze onderzoeksmethode (diagnostiek) betekende een doorbraak. Maar ook ontdekte men al gauw de kracht van de röntgenstralen voor de behandeling van huidaandoeningen. Dat heeft ook geleid tot ongelukken door overmatig enthousiasme. De ontwikkelingen hebben een enorme vlucht genomen sinds de toepassing van andere vormen van straling (licht, geluid, isotopen) in onderzoek (diagnostiek) en behandeling (therapie). Daarover gaat het allemaal op 11 november 2013.

Sprekers

De sprekers van deze avond zijn: Miranda van ’t Veer-ten Kate(radioloog), Hester Arkies (chef de clinique nucleaire geneeskunde), Erwin Wiegman (radiotherapeut-oncoloog), Jorn van Dalen (klinisch fysicus).Alle sprekers zijn werkzaam bij Isala.
Noteer de datum alvast in uw agenda!

Uitzending 11 november 2013 vanaf 19.30 uur hier te volgen