EPD, KNMG en Stethoscoop.

Uitwisseling van bugs

Stethoscoop

Opgelet KNMG !! Vakbroeders!

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Geneeskunde (KNMG) komt  regelmatig met een  afbeelding op de proppen, die de de samenhang tussen het electronisch patienten dossier (EPD) en de daadwerkelijke zorg (Cure) symboliseert.

Fragment Medisch Contact

Foto

Daartoe dient een foto waarop een stethoscoop wordt afgebeeld met het membraan nadrukkelijk op het toetsenbord van een PC. Deze foto komt geregeld terug, ook weer in het laatste nummer van Medisch Contact (6 mei 2010) waar het gaat over het uitwisselen van electronische patientgegevens.

Afstandsbediening

Wat hier echter wellicht ook worden uitgewisseld zijn micro-organismen! Dat toetsenborden een bron van micro-organismen zijn, evenals de stethoscoop is al jaren bekend. De combinatie belooft niet veel goeds. De kans bestaat dat zo ziekenhuisinfecties worden overgedragen.  Ook andere voorwerpen in een ziekenhuisomgeving  zijn potentieel riskant. De afstandsbediening van de televisie blijkt bij een onderzoek in de USA bijvoorbeeld MRSA te huisvesten. De situatie is niet geheel te vergelijken met die in ons land, maar geeft aanleiding tot zorg. Dit aspect verdient meer aandacht  zoals van de Inspectie(IGZ), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen(NVZ), ziekenhuisverzekeraar  Medirisk en de diverse zorgverzekeraars.

Ziekenkamer en MRSA (USA) Vergroten? Dubbelklik

Advies

Advies aan de KNMG: kijk uit naar een andere symboliek/logo. Denk na over behandeling van voorwerpen en hulpmiddelen met coating (naast de gebruikelijke hygienische maatregelen!)