Steenwijk is gewoon Rijk met Groenendijk

In de vakantieperiode 

….bezoek ik na heel lange tijd -ook dankzij de lockdown-Steenwijk. Die stad ken ik al vanaf mijn jeugd toen we met een aantal Utrechtse scholieren kampeerden in Giethoorn. En vanaf het water (Wiede) kun je dan de markante toren boven het riet in de verte zien uitsteken. Maar natuurlijk zijn we er toen ook een keer heen gefietst. En ik herinner mij vagelijk een rokerig cafe. En zeker de omwalling die dateert van de Tachtigjarige oorlog.

Antiquariaat & Boekhandel
Heel veel jaren later ben ik er  dan weer eens en dan kost mij het de grootste moeite om er weg te komen. Ik ben namelijk helemaal verslingerd geraakt aan antiquariaat en boekhandel halverwege de grote winkelstraat. Overigens een winkelpand met een voorgeschoedenis o.a. hoedenwinkel.  Nadien ben ik daar verschillende keren geweest en koop altijd wat. Tot… ik een keer voor een gesloten deur sta. Ik vrees dat het lot toegelagen heeft dat zoveel kleine antiquariaten en boekwinkeltjes treft. Sluiting?? Voor mij verliest helaas Steenwijk in één klap veel van haar aantrekkingskracht.

Vreugde
Tot eind zaterdag 31 juli 2021. Ik stel enkele familieleden voor om weer eens Steenwijk te bezoeken. Onderweg in de auto vertel ik hoe ik vroeger gecharmeerd was. Ja die winkel destijds.. Tot mijn grote vreugde blijkt de winkel ‘life & kicking’. Zeker, dhr. Groenendijk (80) opent zijn antiquariaat alleen nog op woensdag en zaterdag. Maar de naastgelegen boekhandel (Oosterstraat 44) met nieuwe en tweedehands boeken die wordt gerund door zijn dochter heeft gangbare openingstijden. De winkel is een mekka voor verschillende soorten verzamelaars. En Groenendijk gaat door. Zijn uitspraak is helder, toch?

Verzamelen
Ik zie fraaie taperecorders. Koop een boekwerk en een stapeltje ‘gelopen’ ansichtkaarten. Zeker, het gezelschap moet wel wat op mij wachten. Maar het resultaat is ook dat we met vier man uitvoerig zijn gaan lunchen bij restaurant ‘De Rechtbank’ en ook andere aankopen hebben gedaan. Goed voor de middenstand!

Kortom, Steenwijk wees trots op de beste zaak in de winkelstraat

Boekhandel Groenendijk
Oosterstraat 44
8331 HE Steenwijk
0521-517411
info@groenendijkboek.com

https://www.groenendijkboek.com/