Sociale Robot

In Japan vindt veel onderzoek plaats over de rol van robots.

Robots die voor je vechten, robots die voor je zorgen. Tot nu toe zijn robots machines die werk doen dat voor mensen saai, zwaar of gevaarlijk is. Ze lassen, monteren of spuiten en doen dat snel en nauwkeurig. Robots van de nieuwe generatie werken niet meer in de fabriek. Zij komen ons leven binnen. Om ouderen te helpen, te bedienen in een restaurant of een gebouw te bewaken.

De komst van de sociale of servicerobot roept vragen op. Willen we een robot aan ons bed in plaats van een verpleegkundige? Is een robotbewaker betrouwbaar? Kan de auto veilig het stuur van ons overnemen?

Van fabrieksrobots verwachten we snelheid en nauwkeurigheid. Sociale robots moeten juist vriendelijk en veilig zijn. Het Rathenau Instituut verkent maatschappelijke, ethische en juridische vragen die de komst van de nieuwe robot met zich meebrengt. Samen met Wetenschapsmuseum Nemo organiseerden we een robottentoonstelling en de Grote Robot Show. We zijn medeorganisator van een expertmeeting over robots in november 2009.

Wordt verwacht:
Robots onder de mensen. Een brede verkenning van de maatschappelijke impact van de nieuwste generatie robotica. Uitgave najaar 2010.
Heeft u belangstelling? Stuur dan een e-mail naar info@rathenau.nl