18 april 2019 om 14:27 uur door Jan Taco te Gussinklo
Opmerkelijk genoeg waarschuwen diverse stafmedewerkers tijdens hun voordracht dat ze schorre stem hebben. Is het Meertens Instituut dan toch het stoffige gedateerde instituut waarvoor het soms wordt gehouden? Zeker, er is een grote boekenkast in de koffiekamer (waar zo’n twintig journalisten en communicatiemedewerkers op deze zonnige dinsdagmiddag zich verzamelen). In de gang is er ‘het bureau’ (Voskuil). En een enorme bibliotheek onder de dakpannen in het naast gelegen grachtenpand.
Databanken
De voornamenbank, de dialectenbank, de volksverhalenbank zijn digitaal te benaderen. Databanken zijn echter tegenwoordig helemaal hot, want ze bieden totaal nieuwe inzichten en mogelijkheden. Het aantrekken van taal-en spraaktechnoloog Antal van den Bosch als directeur is m.i. veelzeggend. Dus stoffig? Beslist niet.
Op 19 maart was een groep VWN’ers te gast bij het Meertensinstituut.
14 mei 2016 om 9:50 uur door Jan Taco te Gussinklo
Zo werkt aandacht…
Drama
(12 mei 2016)….in de hoogwerker aan de Doesburgseweg in Zevenaar. Ze waren stoplichten aan het repareren toen ze uit het niets geschept werden door een vrachtwagen. De bestuurder had de hoogwerker over het hoofdgezien. Als gevolg van de klap vielen beide mannen uit het bakje… (bron: de Stentor).
Minder weginspecteurs aangereden
Een dag eerder (11 mei 2016) is er het juichende bericht van de ANWB dat het aantal aanrijdingen van auto’s met de gele pick-ups van de weginspecteurs van 21 (in 2014) gedaald is naar 10 (in 2015). Onder meer wordt dit resultaat toegeschreven aan borden langs de snelwegen die weggebruikers erop wijzen dat een rood kruis betekent dat de rijstrook dicht is.
Zo werkt aandacht
Zeker, ik heb nog maar het eerste hoofdstuk gelezen (van de zeven in totaal), maar nu al heb ik onmiddellijk associaties met het kersverse boek Zo werkt aandacht van Stefan van der Stigchel, een uitgave van Maven publishing. Stefan van der Stigchel focust zijn onderzoek op hoe wij onze aandacht verdelen en hoe dingen onze aandacht trekken. Dat doet hij als universitair hoofddocent experimentele psychologie aan de universiteit Utrecht. Zie een korte video:
Video
Informatieoverdracht
De toon is hiermee gezet, zelfs nu ik nog een flink stuk leeswerk voor de boeg heb. Op een onderhoudende wijze laat de auteur zien hoe ons brein omgaat met informatie. Dat kan pas succesvol zijn als alleen relevante informatie wordt overgebracht naar de gebruiker. Die gebruiker is ook niet uniform, maar zeer divers. Denk alleen maar aan het verschil tussen jongeren en ouderen bij informatieoverdracht. Met het gebruik van multimedia krijgen we te maken met een visueel drukkere wereld. Er wordt zelfs gesproken over bannerblindness. Evolutionair gezien misschien nog wel een nuttige aanpassing. Voor mij is dit onderzoek belangrijk gezien mijn interesse voor zorg op afstand (eHealth), waarbij succes valt of staat bij een goede kennisoverdracht.
Cover boek
Johan Cruijff
De auteur twijfelt hardop ook aan de juistheid van de uitspraak van voetballegende Johan Cruijff Je gaat het pas zien als je het door hebt. Stefan van der Stigchel kiest voor Je gaat het pas identificeren als je door hebt. Aandachtsarchitecten hebben hier inmiddels hun werk van gemaakt. Uitgebreid wordt in het boek stilgestaan bij de situatie in de Coentunnel in Amsterdam waar een slagboom niet werd gezien en tot een reeks van ongevallen leidde. Gezien de positieve teneur van het persbericht van de ANWB zijn er landelijk successen geboekt door aandachtsarchitecten. Wat betreft het ongeval in Zevenaar is het nog de vraag of hier sprake is geweest van een vergelijkbaar fenomeen.
PS. Een exemplaar van dit boek is door de uitgever ter beschikking gesteld.
2 mei 2016 om 11:13 uur door Jan Taco te Gussinklo
Versta ik dat goed?
StartupFest. Tim Vogt praat toch al zo snel! Maar ik heb dat toch goed gehoord. Geen idee wat het te betekenen heeft. Dat verandert snel als hij mij uitnodigt om mee naar Den Haag te gaan op vrijdag 29 april 2016. Om precies te zijn naar het Ministerie van Economische Zaken. We zijn iets aan de late kant. Daar zie ik zowaar prins Constantijn zitten aan een langwerpige tafel met rondom aandachtige luisteraars. De voertaal is Engels. Twee dagen eerder zag ik deze prins ook al tijdens het bezoek van de Koninklijke Familie aan Zwolle vanwege de viering van Koningsdag. Hij is veel aan het woord en legt uit dat het StartupFest een week vol activiteiten zal zijn rond startups in enkele grote Nederlandse steden. Elke stad kiest voor een eigen programma met eigen speerpunten. Ondersteuning en media aandacht zijn gegarandeerd. Let wel, het is niet een eenmalige activiteit, maar de aftrap voor blijvende aandacht richting startups. Het EU-voorzitterschap maakt dat deze activiteit een extra dimensie krijgt.
Life is good in Zwolle
Tim Vogt heeft enige tijd geleden de stoute schoenen aangetrokken en Zwolle aangemeld voor StartupFest. Geen wonder dat het voorlopige programma nog aan de bescheiden kant is ten opzichte van plaatsen als Utrecht, Leiden of Eindhoven. Tim geeft een nadere introductie (foto). Prins Constantijn pakt dat goed op. Hij zegt Life is good in Zwolle. Koningsdag in Zwolle heeft impact! Dit is nu juist wat de initiatiefnemers beogen zo stelt hij. Hun diensten aanbieden om een versnelling en samenwerking te bewerkstelligen. Constantijn vraagt zich hardop af of er een verbinding is met Nijmegen op het terrein van Health (Lucien Engelen). Ik kan daarop melden dat er goede banden zijn met Health Valley en Enschede (UT). We zullen flink aan de bak moeten om een goed programma rond te krijgen voor de 26e mei. Maar het is nu al een succes.
27 mei 2015 om 8:32 uur door Jan Taco te Gussinklo
Freud
Sigmund
Het begrip Freudiaans kennen we vaak wel. Het gaat vaak om een -soms pijnlijke- (Freudiaanse) verspreking die duidt op een achterliggende gedachte of motivatie van de spreker.
Maar een tatoeage met een uitspraak van Freud is andere koek. Kennelijk willen mensen wel degelijk geassocieerd worden met Sigmund Freud. Zoals de jongeman op de foto, die een uitspraak in het oorspronkelijke handschrift op de rug heeft laten plaatsen. Met hulp van Harald Geisler. Nieuwsgierig geworden, lees dan hier verder.
17 oktober 2014 om 7:09 uur door Jan Taco te Gussinklo
mHealth omarmen
Ja, we moeten mHealth omarmen. Dat is in essentie de boodschap van secretaris-generaal Leon van Halder.
Waarom? Dat leg ik uit in een publicatie in de digitale pers.
Mijn lezer heeft een ruime keuze!
Zeist, 9 oktber 2014
Wat is eHealth en mHealth?
De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ 2002) hanteert de volgende definitie: eHealth is het gebruik van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën, en met name internettechnologie, om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. Middels nieuwe technologieën en vormen van zorg zal eHealth een bijdrage leveren aan kwaliteitsverbetering en doelmatigheid van preventie en zorgtrajecten. eHealth kan daarbij een op zichzelf staand traject zijn, maar is even zozeer van belang als het gaat om de integratie en stroomlijning van bestaande zorgtrajecten. eHealth biedt daarbij de patiënt meer mogelijkheden om zicht en invloed te krijgen op zijn eigen zorgtraject.
Elders staat over MHealth geschreven dat dit is gefocust op zorg via mobiele apparaten zoals: smartphones, stappentellers, gps, etc… mHealth is meer persoonlijk en kan ook een grote rol spelen in de gezondheidszorg voor ontwikkelingslanden.
11 september 2014 om 7:09 uur door Jan Taco te Gussinklo
Human to Human
Content Marketing
Open Coffee, 10 september 2014
Anne van den Berg heeft de presentatie perfect voorbereid. Op elke stoel ligt een fraaie veelkleurige Flyer. Hierin details over haar samenwerking met Mirella Zwanenburg (grafisch vormgever). Er zijn tientallen belangstellenden op af gekomen ondanks het vroege uur (09.00 uur). De voordracht is het resultaat van een ‘battle of the pitches’ bij een eerdere versie van de maandelijkse ‘Open Coffee’ op de bovenetage van Hotel-Restaurant de Harmonie in hartje Zwolle. Anne van den Berg is ondermeer schrijver en ‘ghostwriter’.
Content
Vertrouwen
De aftrap begint met het stellen van een aantal open vragen. Wie draagt wel eens een reclamefolder voor aan zijn kinderen? Wie wacht thuis bij de televisie speciaal op de reclameblokken? Wie slaat onmiddellijk de advertentiepagina van de krant op? Lange tijd was dit de wereld van de marketing. Maar die wereld is definitief aan het veranderen. Wij vertrouwen de informatie niet meer! Hoe kan een oliemaatschappij duurzaamheid claimen, terwijl we weten dat olie wordt gedumpt. Een zakenbank die onze data wel wil verzamelen levert gefronste wenkbrauwen op.
De nieuwe wereld
Hoe kun je als bedrijf betrouwbaar zijn? In de nieuwe wereld draait het om kennis, authenticiteit en betrouwbaarheid. Hoe kun je zelf die stappen zetten? Dit is nu content marketing. Het markeert een verandering, waarbij kennis wordt gedeeld. Wat heb je te vertellen op je vakgebied. Een filmpje (gemaakt met GoPro camera) laat zien hoe Kevin Richardson stoeit met leeuwen in de wildernis. Be a hero. Een beter bewijs wat je met deze camera kan is er haast niet. Het laat zien wat de waarde is voor de klant. Het zorgt voor entertainment. En het is zeer vertrouwenwekkend.
Drie aspecten
Overtuigend
Aan de hand van cijfers laat Anne van den Berg zien, welke aantoonbare meerwaarde (bijvoorbeeld in bezoekersaantallen aan de website) content marketing kan opleveren. Even een onderbreking met een vraag vanuit publiek: dat kost toch ook meer tijd? Zeker, maar het levert ook wat op. Het contact is nu immers Human <>Human, aldus Anne. Iedereen kan er mee aan de slag. Het gaat om drie elementen creatie, curatie en cultivatie. Denk daarbij aan je ‘ droom klanten’. Er zijn zeven basiselementen: formuleer een missie, gebruik storytelling, maak vooraf een planning, kies een (media) kanaal, begin gewoon met creatie van content en tenslotte: meten= weten.
Onlangs gehoord. Kennissen zijn gewend via een betrouwbaar platform een vakantiewoning te huren. Zo ook deze keer een royale woning in West Frankrijk voor een familievakantie. Alle gegevens kloppen. Het geld wordt overgeboekt naar Engeland. Het duurt wel erg lang voor bevestiging volgt. Uiteindelijk een belletje naar de overkoepelende organisatie en dit antwoord: ‘Ik vrees dat ik slecht nieuws heb; het betreft oplichting’. De zaak loopt nog, maar de teleurstelling is groot.
Privacy
Naslagwerk
Het boek van Maria Genova staat bol van dit soort berichten. De lezer tuimelt meteen in de valkuilen die de cyberspace in petto heeft als je slecht voorbereid bent of gewoon pech hebt.
Regelmatig moet ik het boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ even opzij leggen en mijn verhaal doen. Sommige ervaringen zijn schrikwekkend.
Maar gelukkig blijft het niet alleen bij deze opsomming. Zo staan er maar liefst ruim 12 pagina’s tips in dit boek van in totaal 239 pagina’s. Een aantal tips waren voor mij persoonlijk al meteen heel nuttig. Ook een pagina met links is ter zake. Maar vooral de talloze uitstekend gedocumenteerde en beschreven voorbeelden maken duidelijk dat via allerlei slinkse wegen onze privacy wordt bedreigd, ons geld wordt ontfutseld, zelfs onze identiteit kan worden gestolen. Het is een prettig leesbaar en deskundig boek, dat ook als naslagwerk kan dienen als je iets wil doen aan de beveiliging van je virtuele voor- en achterdeur.
9 mei 2014 om 18:28 uur door Jan Taco te Gussinklo
Internet of Events
Big data
Datascientist: beroep van de toekomst
Vult u maar in. Internet of…… Volgens hoogleraar (TU/e) Wil van der Aalst (auteur van een recente publicatie in Computable) vormen databronnen samen het Internet of Events. Verder onder te verdelen in de domeinen content, people, loactions en things. Een terrein waar datascience zich op richt. Als zodanig niet nieuw, maar wel waar het gaat om de schaalgrootte, methoden en techniek aldus van der Aalst in het artikel. Die schaalgrootte betekent dat we in een onderzoeksopzet een hele populatie kunnen analyseren (en niet meer hoeft te worden volstaan met een steekproef). Al die data moeten worden gevonden, geëxtraheerd, geraffineerd, verwerkt, opgeslagen en getransporteerd voor verwerking. Er ontstaan ook voortdurend nieuwe businessmodellen. De veranderingssnelheid is dusdanig groot dat systemen voortdurend moeten worden aangepast…
Booking.com
Dat leidt tot experimenten ( Redactie: denk aan de recente rel rond misleiding bij booking.com). Bij het ontwerpen en analyseren kan processmining een belangrijke bijdrage leveren. Zelf schreef ik daar ook al over. Van der Aalst houdt een pleidooi voor het combineren van data analyse met deze procesmining tools. Zo verlopen in ziekenhuizen behandelprocessen vaak totaal anders dan beschreven in de richtlijnen. Het verschil tussen model en werkelijkheid kan nu boven tafel komen. Ook activiteiten die ten onrechte zijn overgeslagen (bijvoorbeeld anesthesiologisch onderzoek voorafgaande aan een operatieve ingreep) komen bovendrijven. Het is dus veel meer dan louter statistische verbanden ontdekken. De dynamiek wordt zichtbaar. Het is wel zaak om de echte events bij te houden en de expertise van de analist wordt cruciaal. De datascientist heeft de toekomst.
Walter Vanherle, Process Mining Camp 2013 TU/e
Durf nodig! Internet of Healthcare?
In ziekenhuizen wordt voor analyse kennelijk veelal gebruik gemaakt van declaratiegegevens (DBC). Toch is dat maar een deel van het verhaal. Het wordt al interessanter als deze gegevens gekoppeld worden aan andere (eigen) registraties op afdelingsniveau. Want er blijken vaak aanzienlijke discrepanties tussen factuurgegevens en patiëntregistraties. Een stap dieper is procesmining van omschreven patiëntengroepen aan de hand van logfiles. Dan dan blijkt pas waar die werkelijkheid uit bestaat. Overgeslagen procedures, complicaties e.d. worden zichtbaar voor de insider. Het is meer dan aannemelijk dat dit inzicht snel kan leiden (feedback) tot doelmatiger en veiliger inrichting van het zorgproces. In een tijd van bezuinigen kan dit combineren van data-en procesmining de weg wijzen naar zinvolle interventies. Een stap verder is dat we de ziekenhuis gegevens weten te verbinden aan vergelijkbare informatie uit de eerste lijn. Internet of Healthcare?
De ontmoeting op 8 mei 2014 is een welkome verrassing. Ik ben namelijk best wat aangeslagen door een (papieren) verlies op de aandelen Twitter die ik kennelijk op een verkeerd moment aanschafte. De waarde is gehalveerd :(. Dat krijg je er van als je zo enthousiast bent over social media! Op zoek naar Hoogleraar Antal van den Bosch (ik schreef eerder over zijn exercitie met historische big data) ontmoet ik ook twee van zijn onderzoekers. Onderzoekers die zich op Twitter data werpen! Werkzaam op de vierde etage van het Erasmus gebouw van de Radboud Universiteit in Nijmegen (foto). De keuze is gevallen op Twitter omdat het een prachtige bron van (meta)data is. Het maakt Adaptive Information Extraction over Time (#Adnext) mogelijk.
Florian Kunneman
Sentiment events
Florian Kunneman wil uiteindelijk sentimenten en verwachtingspatronen rond events kunnen ontlenen aan de stroom van Twitter berichten. Daarbij kun je denken aan concerten. Zeg maar #eventtweets Wanneer vinden events plaats? Komen de verwachtingen van de bezoekers uit of niet? Wat kunnen we daarvan leren? We kunnen uitzien naar een demo (rond de zomer). Op het ogenblik wordt een bestaand model getest (pilot) op een database van 2 maanden. Twitterdata rond voetbalwedstrijden (zoals #ajafey) worden geanalyseerd. Ontleend aan Twiqs.nl en Hadoop. Een onderwerp waar ik mij ook al eens aan heb gewaagd (Hooligans). Titel van de voorgenomen promotie van Florian: ‘Language of Anticipation”.
Ali Hürriyetoglu
Ziekten
Ali Hürriyetoglu heeft hij zijn vaderland Turkije onderzoek gedaan naar tekstdata rond een aardbeving. Hier probeert hij data te ontlenen aan Twitter die te maken hebben met ziekte, zoals (voorspellen) infecties. Anderen zijn hiermee eveneens bezig (EHEC) op de afdeling. Ook hier wordt een gevoelige snaar geraakt bij mij als fan van de Grote Griep Meting, waarbij gebruik gemaakt wordt van zelfrapportage. Een vooruitlopende indicator.
Onderzoekers
Omslag
Na deze ontmoeting is mijn sentiment aanmerkelijk verbeterd en ik ben zelfs wat opgewonden! Dit smaakt naar meer. In de loop van de dag stuur ik dan ook een paar positief getinte tweets de wereld in! Sentiment is naar mijn ervaring (Finchline) meetbaar, maar sarcasme moet je wel wegfilteren. Advies: volg de onderzoekers via Twitter met #Adnext_Commit.