Smart Chair

Work

Bureaustoel

Feedback bevordert goede zithouding

Geregeld loop ik tegen de Smart Chair aan. Een fraai voorbeeld van innovatie. Zowel spreek ik met de ontwerpers van de hardware als de software. Deze week (Dutch Design Week) in Eindhoven maakt de Smart Chair onderdeel uit van Design United (Platform for Dutch Research in Design). Thema’s van Design United zijn Health, Mobility en Work.

Design United (DDW, 23 oktober 2012)

Zithouding

Een slechte zithouding kan bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals rugpijn. De verantwoordelijkheid voor een juist gebruik verplaatst zich van de gebruiker naar de stoel zelf. De stoel bevat een zestal druksensoren en een sensor die de hellingshoek meet. Deze metingen (elke seconde) genereren een signaal (lichte trilling) als feedback wanneer de houding niet juist is.Inmiddels is uitgebreid praktijkervaring opgedaan. Het product heeft een goede ontvangst gekregen (Axia Smart Chair). Ook de de technologie (sensoren, algoritme) is afzonderlijk verkrijgbaar.

Auteur test de Smart Chair, 27 september 2012, Het Instrument)

Uitdaging

Mijn interesse gaat uit naar de datastroom die gegenereerd wordt. Wat leren we daar uit? Kunnen we zien dat de werknemer geregeld een wandelingetje maakt? Achterover leunt? Maar ook: kan de werknemer zijn ideale zithouding ‘meenemen’ naar een andere stoel? Denk aan ‘Het Nieuwe Werken (HNW)’ binnen grote bedrijven. Of is dat overbodig? Leidt de aanschaf van de Smart Chair tot tevreden werknemers en minder verzuim??