Zeeleeuwen zijn echt niet bezig met waarheidsvinding

Ik krijg hier overigens teveel credits

Ik reageer in een internationale journalistiek cursus met dit voorbeeld. Een bijzondere vorm van harassing, zeg maar storen of plagen. Ja, zelfs intimidatie! Mijn reactie wordt geplaatst: 

Sealioning
De term had ik ergens gelezen en zeker niet zelf bedacht. Het spreekt misschien extra aan nu ik op een TV programma groepen zeeleeuwen heb gezien aan de kust van  Zuid-Afrika. Enorme beesten die languit op de rotsen liggen en af en toe wat roepen en ruziën. Een hees stemgeluid, dat haast iets weg heeft van stemgeluid bij een Corona infectie…

Bron: https://www.freesoundeffects.com/

Trollen
Maar in de journalistiek beweegt het verschijnsel zich in de richting van trollen. Het twijfel zaaien door bepaalde individuen. Door steeds maar weer met vragen te komen, scepsis te tonen. Maar in wezen geen constructieve discussie willen voeren. Kennis van zaken is vaak afwezig. Iedereen wordt er bij gehaald.

Contraproductief
Het is soms contraproductief om er op in te gaan als deskundige. Vaak nemen anderen deze discussie over en krijgt deze ongewild een eigen dynamiek (echo). Vooral op sociale media. Het zijn vaak steeds weer dezelfde figuren die echt niet bezig zijn met waarheidsvinding. Maar eerder verstoren van inhoudelijk debat. Als de lezer even zoekt, kan hij voorbeelden van dit gedrag aandragen.

Links
https://www.freesoundeffects.com/
https://www.stunningtravel.nl/bezoek-de-zeeleeuwen-op-duiker-island/
https://www.forbes.com/sites/marshallshepherd/2019/03/07/sealioning-is-a-common-trolling-tactic-on-social-media-what-is-it/?sh=766611cf7a41