Sauna geen Ziekenhuis

Leermoment

Conservatisme?

Wie pakt de handschoen op?

Zeker, een ziekenhuis is geen sauna. Maar overeenkomsten zijn er wel degelijk, waarbij ik noem het grote belang dat in beide instituten wordt gehecht aan hygiene. Binnenkort 2 jaar geleden berichtte ik al over een pilot in een sauna. Een eenmalige behandeling (januari 2010) met Nanocoating was uitermate effectief. Lees hier. De waarde van de ‘bioburden’ lagen steeds ver onder de grenswaarde. Dat betekende toen voor de Directie en medewerkers dat sindsdien de schoonmaak alleen nog met water plaats vond. Detergentia bleven achterwege. We zijn een jaar verder en nog steeds laten de metingen (Bacteriemonitor) onverminderd gunstige resultaten zien. De grafiek omvat een periode van 24 maanden. Sinds februari 2012 wordt de meetfrequentie teruggebracht naar 1x/half jaar.

Weergave Metingen

Analyserapport 28 februari 2012

In onderstaande tabel ziet u het resultaat van een groot aantal metingen op diverse plaatsen in de sauna. Opvallend: alhoewel binnen de norm, maar toch tamelijk hoog is de meting in de Stoomcabine. Dat heeft te maken met het feit dat vernevelde stoom zeker niet steriel blijkt.

Koudwatervrees?

Er moeten nu bestuurders van zorginstellingen zijn, die geconfronteerd worden met behandelruimtesie die maar niet ‘schoon’ worden. Dan is naar mijn bescheiden mening hier een ‘best practice’! Weliswaar in een andere sector, maar dat mag er niet toe leiden dat we hier de ogen voor sluiten. Graag reacties.