Rouvoet toont moed

Zorgverzekeraars Nederland

Krachtig betoog

Primeur

inmiddels staat Andre Rouvoet bijna een half jaar aan het roer van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Dat is goed te merken, want hij kent zijn zaken! Op 26 juni 2012 zorgt hij naar eigen zeggen voor een primeur, want hij gebruikt een PowerPoint presentatie om zijn betoog te ondersteunen. Dat veroorzaakt wel tijdsdruk. Want hij heeft immers zoveel te vertellen. In de Statenzaal van het Provinciehuis te Zwolle bestaat zijn publiek veelal uit vertegenwoordigers van lagere overheden, maar ook ziekenhuis bestuurders. De lezing is er een in een cyclus met de titel “Wijzen in het Oosten”, georganiseerd door het Trendbureau Overijssel (Directeur Hans Peter Benschop). Rouvoet schetst in vogelvlucht het landschap waarin wij in Nederland met de zorg verkeren. We ontkomen niet aan ingrijpende beslissingen.

Die bekende grafieken..

Een van de aanwezigen (Kamer van Koophandel) verwoordt het in de discussie als volgt ‘Ik verwachtte uiteraard grafieken die van links naar rechts zouden oplopen, maar waar is de innovatie”. Daarbij verwijzend naar het klassieke voorbeeld van de paardenmest die bij toenemend transport onze ondergang zou betekenen volgens trendwatchers in vroeger tijden. De repliek van Rouvoet is, dat we al wel in het stijgende been van de grafiek zitten!! Maar innovaties: graag! Hij komt zelf al op de proppen met een (niet-limitatieve) lijst van 20 innovaties, zoals eHealth.

Politiek

Als voormalig politicus stelt Andre Rouvoet (met een schuin oog naar de komende verkiezingen kijkend), dat het winst zou zijn als er over de zorgsector robuuste keuzes zouden worden gemaakt. Het beleid in de politiek wordt nu te vaak bepaald door incidenten. Hij heeft dat aan den lijve ervaren. Voor het veld blijkt die veranderlijkheid zich slecht te verhouden met bedrijfsplannen. Geen wonder dat er nog geen nieuwe toetreders zijn op de markt van zorgverzekeraars, waar immers concurrentie een voorwaarde zou moeten zijn na de stelselwijziging. In dat kader hekelt Andre Rouvoet ook het standpunt van de Tweede Kamer om het experiment met de vrije prijzen bij de tandartsen nu al te staken.