Belgische Rode Kruis ’14-’18

Eerste Wereldoorlog

Hospitaal

Who is who?

Deze foto (afmeting 8,5cm x 13,5 cm) heb ik enige tijd in mijn bezit.Het toont bebouwd terrein met wandelpaden en een drietal personen. Op de voorgrond een stevig manspersoon van rond de vijftig jaar met snor en een kakikleurige bivakmuts.Hij draagt een lange witte jas met v-hals en opengeslagen revers, met daaronder een donkere coltrui.
Hij lijkt aandachtig te luisteren naar een jonge dame van een jaar of dertig die rechts naast hem staat of loopt. Zij is een hoofdlengte kleiner en geheel in het wit gekleed.Een rond hoofddeksel met brede rand,die aan het achterhoofd is opgeslagen. Zij draagt een wijdvallende jurk,waarover heen een lange ruime mantel die rond het middel is opgebonden.Draagt zij in haar rechterhand bloemen? In de parkachtige omgeving staan planten en bomen goed in het blad,behalve een iel boompje op de voorgrond.Het duo is juist in tegenovergestelde richting gepasseerd door grijzende militair van een jaar of 55.

Engelse officier?

De man imponeert als een tanige Engelse officier uit 1914-1918 met platte pet en een typerende houding (handen in de flanken geplaatst) en de brede leren riem om het middel. Op de achtergrond over de gehele breedte (voor zover te zien) een platte barak met schuin dak van stroken asbest of iets dergelijk en opgebouwd uit witte panelen en regelmatig een venster, waarvan er een open staat. Aan de linkerzijde op een heuveltje een- langer bestaand- houten hoofdgebouw. Een houten trap met leuning leidt naar de ingang die zich in een smal centraal gedeelte bevindt.Aan beide zijde een vleugel.Dit alles opgebouwd uit lange verticale planken die donker zijn geverfd. Op meerdere niveaus zijn vensters zichtbaar.

Tandarts

Boven de deur in witte letters is met moeite te lezen “Dentisterie.

Collectie J.T.A. te Gussinklo

Mademoiselle Haegenbeeck

De achterzijde van de kaart laat de volgende geschreven tekst zien: “a Mademoiselle Haegenbeeck Directrice du Centre de Sante de La Croix Rouge de Belgique Souvenir de la Campagne 14-18 (Paraaf)”

Collectie J.T.A. te Gussinklo

Locatie en Tijdstip?

In eerste instantie stagneert de zoektocht.Is dit een Rode Kruispost in het Franstalig deel van Belgie? Gezien de mogelijke Engelse aanwezigheid (British Expeditionary Force) zou je aan het begin van de oorlog en de omgeving van Mons (Bergen) kunnen denken. Een Krijgsgevangenenkamp? Anderzijds maakt dit geheel een “gesettelde” indruk, dus dan denk je aan later in de Eerste Wereld Oorlog.In ieder geval is er een Tandartsenpost. De dame op de voorgrond zou mogelijk de Directrice van dit kampement zijn (of het gehele Belgische Rode Kruis?Of slechts te gast? )