Rode Kruis

Rol Rode Kruis

Conflictgebieden

Inleiding: De zoektocht naar oorsprong en achtergrond van een brief blijkt vaak een avontuur. Een avontuur dat vaart krijgt door Internet. Een techniek kan u ook bij scholing, werk of hobby van pas komen! Deze BlogPost gaat over de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika. De Franse kolonie Algerije is lange tijd neutraal in het conflict (Vichy bewind), maar dat kan geen stand houden….

Korte introductie:

Voer in bij Google Images/Afbeeldingen deze drie termen: “Algeria Censored 1943“. Zo, dan zit u meteen volop in het avontuur en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In 1943 is de strijd in Noord Afrika volop gaande na de landing van de Amerikanen november 1942 (Operatie Torch). Onderdeel van Torch is de operatie Reservist om de havenfaciliteiten van Oran (Algerije) bij verrassing in te nemen. Dat loopt uit op een mislukking. Op 10 november 1942 geven de Fransen zich over aan de geallieerden.

Enveloppe

De Voorstraat

En dan is er weer zo’n intrigerende bruine enveloppe! Verzonden in februari 1943 als de Amerikanen het heel zwaar te verduren krijgen (Kasserinepas, Tunesie) in de strijd tegen de Duitsers in Noord Afrika. De brief maakt deel uit van een stapeltje Rode Kruis memorabilia dat via Veilinghuis de Voorstraat wordt aangeboden. Het begint al met de adressering (in het Frans ) aan het Internationale Rode Kruis (CICR) in Genève (Zwitserland). Met stempels en postzegel, verzonden uit Oran in februari 1943. Het wapen van Oran (zie postgeschiedenis van Algerije) op de zegel:

Oran

Afzender

In blauw geschreven handschrift is te lezen dat de afzender als adres een school een school opgeeft (Ecole Laurent Fouque). De achterzijde van de enveloppe is aan de linkerkant afgeplakt met een witte strook (Free French Censor tape?). Daar staat de tekst in vette blokletters Opened by en aan de voorkant Examiner 2406. Op de voorzijde tevens een rond paars (transit)stempel met de afkorting A.X. (Parijs /Auslandsprufstelle – German Foreign Censor Station). Aan de achterzijde iets wat lijkt op een inktvlek (stempel?) en een andere vlek, die oogt als een bewerking. Deel van de tekst en van de postzegel is door de tape moeilijk te bekijken.

RetroReveal bewerking

Joodse kinderen

Het vermoeden bestaat dat de brief aan het Rode Kruis wel eens tot doel kan hebben gehad Joodse leerlingen op te sporen, die vermist werden. We gaan dat proberen te achterhalen!

Klassefoto 1935