Reuzen

Deels al eens gepubliceerd in december 2009

We staan op de schouders van Reuzen!

In deze tijd  waarin  individualisme ( het “zeilmeisje” beschouw ik als een pregnant voorbeeld)  hoogtij viert, vergeten we maar al te gauw dat we op schouders van reuzen staan! Dat stemt tot nederigheid. De medische sector begint zich dat steeds meer te realiseren getuige ook de grote belangstelling destijds voor een bijeenkomst in de Domus Medica. Wat mij inspireert? Lees :

Op de schouders van REUZEN !

(in modern jargon: storytelling)

Bron: Anatoli Osmolovsky

Persoonlijk ontleen ik veel inspiratie aan Professor Kolff, die onder moeilijke oorlogsomstandigheden in Kampen vanaf 1941 de Kunstnier heeft ontwikkeld en toegepast. Wat kunnen wij anno 2010 daarvan leren? Kolff onderkende het belang van de sociale aspecten van innovatie! Hij was beslist zeer ”gefocust”, maar heeft al snel een loyale co-werker (de nadien beroemde Prof.van Noordwijk) en een team verpleegkundigen om zich heen weten te verzamelen.Ook heeft hij kennelijk zijn enthousiasme en vastberadenheid kunnen overbrengen op de Ziekenhuisdirectie. Patienten en Familieleden waren hem dankbaar alhoewel aanvankelijk de resultaten van nierdialyse bedroevend waren. Tenslotte was hij meer techneut dan dokter.Hij sprak de taal van de ambachtsman en kon een beroep doen op Berk van de Pannenfabriek in Kampen. Hij bouwde meteen een serie Dialysetoestellen,ook al heel vooruitstrevend om als het ware snel te kunnen ”uitrollen” (zouden we thans zeggen).

Toen Nederland te klein voor hem werd en hij tegenwerking ondervond, begon hij van voren af aan in de Verenigde Staten. Hij was er van overtuigd dat meer organen te vervangen waren en boekte grote suksessen.

Geen wonder dat Kolff een van degenen is die deel uit maakt van de 50 personen of initiatieven in het boekwerk Canon van de Geneeskunde in Nederland(Elsevier gezondheidszorg,Amsterdam 2009, ISBN 9789035231504). Beslist geen statische canon is de wens van de auteurs! In mijn bijdrage ervaar ik ook dat ik op de schouders rust van deze reuzen: Mart van Lieburg en Frank Huisman, die deze canon hebben samengesteld. Met zijn 120 pagina’s een aanrader.

Een slotopmerking: Wie zijn de reuzen binnen “zorg op afstand”? Wellicht terug naar de tijd van de telefoon?