Reddingscapsule Fenix

Monumentaal

Harry Hulsteijn schetst in zijn afscheidspeech op 3 november 2010 in de Domus Medica de vergelijking met de Fenix, die elke keer een (uniek en onvervangbaar) mens naar boven haalt na de mijnramp in Chili.

Zo ziet hij ook de rol van de medisch professional: Ieder mens dat aan zijn of haar zorg is toevertrouwd door de beproeving halen.

Afscheidspeech Harry van Hulsteijn

Internist en Bestuurder Harry van Hulsteijn is een monument van Kwaliteit

De gehele  toespraak van Harry van Hulsteijn is doorspekt met beelden en krachtige uitspraken. Zijn afscheid als voorzitter van de Raad voor Wetenschap, Opleiding en Kwaliteit (WOK) van de Orde voor Medisch Specialisten (OMS) blijft dan ook allerminst onopgemerkt, getuige de aanwezigheid van prominenten als voormalig VWS minister Els Borst en Leo van Halder (Directeur-Generaal bij datzelfde VWS ).

1e Nationaal Kwaliteitscongres 2010

Op bovenstaande foto van links naar rechts Willem van der Ham (Voorzitter Orde), Harry van Hulsteijn (Internist), Leon van Halder (VWS) en Frenk van der Linden (journalist, dagvoorzitter Symposium  van Kwaliteitscongres)

Harry van Hulsteijn

Hieronder markante uitspraken die uitstekend passen in het motto van het congres “Kwaliteit heeft prioriteit.Het gaat misschien te ver om Harry een fenix te noemen binnen de Orde, maar de rol van aanjager heeft hij wel degelijk vervuld de afgelopen jaren.

Quotes

Als reactie op publieke discussie over specialist:  “Kwaliteit essentie van professioneel werken”

Als aanvulling op dispuut (CZ) over Indicatoren:  “Leon, denk hier maar eens over na. Een visie op “volume” (aan patienten in een praktijk van een individuele medicus). Hoe groter het volume, hoe beter de zorg wordt

Taalgebruik…”Niks client, consument of zorgaanbieder.Je kiest niet voor een rol als zieke. Dus vasthouden aan termen als patient (aan mijn zorg toevertrouwd) en dokter/arts.

Vertrouwen…”Niet voor niets staat er op de Amerikaanse dollar “In God we trust” en niet “Confidence in God”. Deze “trust” is essentieel in de arts-patient relatie”.

Wat betreft productie….”We moeten de tijd nemen voor de patient. Wie pakt nog een stoel tijdens de “grote visite” om naast het bed van de patient te gaan zitten?”

Kwaliteitsbeleid: “Veilige zorg is minder duur. Denk aan gunstige effecten van  incidenten melden”