Dr. Henk Veeneklaas in Abessinië

Indrukwekkend

Ethiopië

Verhaal vroeger thuis gehoord

De Tweede Wereldoorlog had feitelijk al een lange aanloop. De bombardementen van het Duitse Condor Legioen op Spanje (mijn vader correspondeerde enige tijd met de veteraan Jef Last) zijn bekend. De lafhartige overval van dictator Mussolini van Italie op Abessinië (Ethiopië) met aan het hoofd keizer Haile Selassie(Ge’ez: ኃይለ፡ ሥላሴ) (23 juli 1892 – 27 augustus 1975)

Nederlandse Rode Kruis ambulance

Mijn vader was trots dat ook de Nederlandse Rode Kruis ambulance hulp had geboden, immers de Italianen voerden een ongelijke strijd. Zij bombardeerden met gifgasbommen mensen die alleen al panisch werden bij het zien van een vliegtuig.

Auto ongeval

Opmerkelijk detail was dat één van de artsen die teruggekomen was van al die ontberingen prompt in Nederland een ernstig auto ongeval kreeg. Een vreemde speling van het lot. Dat betrof dokter Veeneklaas heb ik kunnen achterhalen.

Veeneklaas “geeft gas”

Boek

Veeneklaas is ook de auteur van het boek ” Doktoren op Marsch (1936)” dat ik met veel interesse heb gelezen.

Titelblad Collectie J.T.A. te Gussinklo

Veluwe

Die kwestie met dat auto-ongeval heb ik kunnen oplossen. Veeneklaas vertrekt na de nederlaag met de trein op 24 april 1936 uit Addis naar Djibouti. Het auto ongeval vindt eind mei datzelfde jaar plaats op de Veluwe.

Rijnbode 22 mei 1936

In Memoriam

Het In Memoriam in het NTvG van 1991 maakt overduidelijk welk een geweldig mens en arts hij was. Beslist een inspiratiebron.