Geschiedenisrecorder

Intrigerend begrip

Projectleider Piek Vossen

Magazine van het ICT-onderzoek Platform Nederland (IPN)

Wat is de Geschiedenisrecorder (History Recorder)? Een tool om Nieuwsberichten door de tijd heen te koppelen en te organiseren! Omdat ik ook de naam Piek Vossen lees, ben ik direct ‘bij de les’. Ik was immers aanwezig in Den Haag bij de uitreiking van de  NWO Spinozapremie 2013 aan deze Hoogleraar Vossen. Zijn onderzoeksterrein intrigeerde mij destijds meteen al. Vossen staat aan de wieg van Wordnet, waarbij woorden met verschillende betekenis met steeds een eigen code worden omschreven. Daarmee kom je al een stapje dichter bij de werkelijke betekenis van een tekst. Gaat het om een paard als schaakstuk, rijdier of inbreker (Trojaans Paard op de PC).

Vossen (links) ontvangst Spinozapremie 2013

LexisNexis

Wat doet de geschiedenisrecorder? De 2 miljoen nieuwsberichten uit zo’n 30.000 bronnen (zoals belangrijkste Europese kranten) die dagelijks binnenkomen bij Informatiemakelaar LexisNexis zijn het object van het wetenschappelijk onderzoek (bron I/O). Vooralsnog betreft het vier talen (waarvan trouwens ook Wordnets bekend zijn) volgens De Special ExperimentNL.

Overzicht winnaars Spinozapremie 2013

Braakliggend terrein

Een taalkundige en ICT uitdaging van jewelste! We komen dan in de sfeer van de big data. Het wordt mogelijk om tal van vragen te beantwoorden. Maar ook om geheel nieuwe verbanden en onderwerpen boven tafel te krijgen. Een kans voor onderzoeksjournalistiek en storytelling.