Rauwmelkse kaas

Hogeschool Windesheim

Internationale studenten

Promoten Nederlandse rauwmelkse kaas

Op 31 januari is aan hogeschool Windesheim in Zwolle de aftrap gegeven voor een onderwijs- en onderzoeksproject gericht op de promotie van Nederlandse rauwmelkse kaas in een twintigtal landen in Europa en daarbuiten. Het project wordt financieel gesteund door Slow Food Nederland, onderdeel van de wereldwijde Slow Food-beweging die zich onder andere inzet voor kleine producenten van streekproducten.

Slow Food

Een internationaal gezelschap van 90 derdejaarsstudenten aan de opleiding International Business Studies van Windesheim zal zich de komende maanden buigen over de vraag hoe Slow Food kleine producenten van rauwmelkse kaas het beste kan ondersteunen bij het vermarkten van hun producten in het buitenland. Dat kan zeer winstgevend zijn, omdat de buitenlandse consument in vergelijking met de Nederlandse al gauw twee keer zo veel overheeft voor bijzondere kaas.

Gezondheidsrisico?

Het is voor de naar schatting 300 Nederlandse producenten echter moeilijk om buiten ons land voet aan de grond te krijgen. Ze zijn nauwelijks georganiseerd. Daar komt bij dat veel landen strikte regels hanteren voor de import van rauwmelkse kaas, die vaak als een gezondheidsrisico wordt beschouwd. Bovendien blijkt Nederlandse rauwmelkse kaas volstrekt onbekend bij de buitenlandse kaasliefhebber. Het is aan de studenten om Slow Food na het nodige marktonderzoek van een hecht doortimmerd marketingplan te voorzien. Slow Food Nederland heeft voor de drie beste projectvoorstellen geldprijzen ter beschikking gesteld.

Slow Food

Slow Food Nederland participeert in het project omdat de organisatie op deze manier hulpmiddelen in handen krijgt waarmee ze zelfkazende boeren kan helpen een steviger economische basis te verwerven en zo de rauwmelkse kaas voor Nederland te behouden. Eén en ander past in het streven van Slow Food naar duurzaamheid en een terugkeer van de menselijke maat in de agrarische sector. Dat uit zich onder andere in ondersteuning van kleine producenten, in het veilig stellen van “bedreigde” landbouwproducten (zoals rauwmelkse kaas) in de Ark van de Smaak en de nadruk op lekker, puur en eerlijk voedsel. De organisatie telt wereldwijd meer dan 100.000 leden, waarvan zo’n 2500 in Nederland. Surf voor meer informatie naar www.slowfood.nl.

Windesheim

Windesheim, met locaties in Zwolle en Almere, mag zich één van de grotere hbo-instellingen in Nederland noemen. 21.500 studenten en duizenden cursisten volgen hier hun opleiding. De ruim 1.750 medewerkers richten zich op het verzorgen van onderwijs, het doen van onderzoek en het ondernemen in samenwerking met het regionale werkveld. De minor International Business Studies van Windesheim is een van de internationale businessprogramma’s van de hogeschool.