Aandacht Hart-vaatziekte bij kinderwens!

Preventie van Hart-en vaatziekte begint bij de geboorte van een kinderwens!

Uitspraak uit mond van Hans Stam van Hartstichting

Dit instituut heeft onderzoek gesteund naar de (levenslange) gezondheidseffecten van de Hongerwinter (1944) op de zogenaamde hongerbabies. Dat effect blijkt ondermeer een verhoogde kans op diabetes en vormen van kanker.

Hans Stam ( Hartstichting) 2010

Archief

Door een samenloop van omstandigheden is een zeer compleet verloskundig archief in Amsterdam (Wilhelmina Gasthuis) uit de Tweede Wereldoorlog bewaard gebleven en dat heeft tot dit onderzoek geleid. Tessa Roseboom ( http://www.hongerwinter.nl/ ) speelt daarin een belangrijke rol.

Tessa Roseboom en Ronald van de Krol

Hongerwinter

Samen met Ronald van de Krol heeft zij een aantal Hongerwinterbabies geinterviewd. De officiele presentatie van het resultaat vond op 28 april 2010 plaats in het AMC. Een boek met de titel “De Baby’s van de Hongerwinter” .Veel van de Hongerbabies waren daarbij aanwezig

Deel Hongerbabies

Actueel

De uitspraak van Hans Stam heeft niet alleen betekenis voor die landen waar nog hongersnood heerst, zoals in grote delen van Afrika. Immers ook de Nederlandse babies van dit milennium lopen risico’s door rokende (aanstaande) moeders en verkeerde voeding.