Pijpen en Orgelpijpen

Aalten

Vereenigde Kerkorgelfabrieken

Historie

Beslist niet alledaags. De directeur van de voorganger van de Dutch Button Works (DBW) was op een zeker moment betrokken bij de Kerkorgelbouw. Onlangs heb ik een document dat daarnaar verwijst kunnen opsporen (Nationaal Historisch Orgelmuseum te Elburg). Samengaan van 2 firma’s op 1 oktober 1921. Willem te Gussinklo was directeur van De Eerste Nederlandsche Fabriek van Wandelstokken, die ook pijpen produceerde en knopen. Dat laatste product werd steeds belangrijker (export) vandaar de latere wijziging van de fabrieksnaam.

Advertentie

Activiteiten

Wat de feitelijke activiteiten omvatten is niet zo duidelijk. In ieder geval advisering (in beschrijving onder wordt dat duidelijk). Maar wellicht ook restauratie en verplaatsing. Was er ook orgel(nieuw)bouw? Hoe lang hebben de activiteiten in Aalten plaatsgevonden en in welke omvang?

Opdracht

Elbertse

Zeker is dat de activtiten door de firma Elbertse zijn voortgezet. Ik heb geruime tijd geleden al eens contact gehad met de eigenaar. Het lijkt me een goed idee om een keer werk te maken van een bezoek aan Soest.