Patiëntenparticipatie

Dialoog aangaan!

Maarten de Wit

Patient-Onderzoeker

De lekenbrochure die wij bij het betreden van de aula van de Vrije Universiteit te Amsterdam aangereikt krijgen zet meteen de toon. Maarten de Wit verdedigt op 20 januari 2014 met verve zijn proefschrift over patiëntenparticipatie in reuma onderzoek. Hoe is dat zo gekomen? Als kapstok fungeert zijn eigen ziektegeschiedenis. In 1976 wordt hij geconfronteerd met de combinatie van gewrichtsklachten en een huidaandoening (psoriasis). Het voert hem langs heel veel dokters en het duurt lang voor dat erkend wordt dat er een samenhang is tussen deze twee aandoeningen. Artritis psoriatica luidt de diagnose.

Promovendus Maarten de Wit

Vermoeheid

Maarten de Wit heeft zijn ervaringen gezien als een kans om een actieve rol te spelen in de wereld van het reuma-onderzoek. Zo is alom erkend dat vermoeidheid (en niet zomaar een beetje moe!) wezenlijk onderdeel uitmaakt van het ziekteproces en ook meetbaar is.

Ziektegeschiedenis

Draagvlak

Deze ervaringen van zo’n 30 jaar samengebald hebben tot dit proefschrift geleid. Niet altijd is er draagvlak is voor een participatie.  De vraag van een opponent: hoe moet je dat nu doen als medicus practicus? Antwoord: begin nu gewoon eens met een vertrouwde patiënt uit uw praktijk. Vraag deze om feedback. Ga de dialoog aan. Gewoon doen!