Bas Bloem’s Fahrrad

ParkinsonNet

Een kerstverhaal

KaDeWe

Het weekend voor de kerst is KaDeWe (Kaufhaus des Westens) in Berlijn stampvol en gezellig. Op de zesde etage drommen de mensen rond de oesterbar of eten vissoep. De vijfde etage is mijn domein met met bijvoorbeeld de grote boekhandel Hugendubel. Ik vlij mij in neer in een van de rode fauteuils die er staan opgesteld. Ik verdiep mij in een prachtig boek dat handelt over al die Duitsers die tijdens het Interbellum naar de Verenigde Staten zijn geëmigreerd. Een paar namen? Alma Mahler, Thomas Mann en ga zo maar door. Een boek met mooie foto’s. En een sfeervolle omgeving. Of toch niet helemaal?

Berlijn-KaDeWe- zondag 17 december 2011

Incident

In de fauteuil naast mij gaat het niet goed. Er komt enige malen een bezorgd personeelslid informeren bij een blonde dame. Zij trilt heftig en is met haar gedachten zeker niet bij de boeken. Er komt weer een personeelslid. Ik vind dat ik mijn hulp moet aanbieden. De dame vertelt dat zij Parkinson heeft hij nog niet goed ingesteld is op medicatie. Als zij begrijpt dat ik uit Nederland afkomstig ben, vertelt ze dat er in Nederland een goede neuroloog (mit zwei oo’s?) is, maar dat ze toch  niet verwezen zou kunnen worden. Ik probeer voorzichtig.. Prof. dr. Bloem?? Ja dat is hem!!

YouTube

Omdat mevrouw door Parkinson zo gehandicapt is, zit ze veel achter de computer en kent ook het beroemde filmpje (YouTube) met de fiets (Fahrrad). Zij kan beamen dat fietsen met Parkinson wel degelijk lukt. Ik opper dat zij dr. Bloem vast wel iets kan vragen via Internet. Ik leg uit waarom ik dat denk (ParkinsonNet) en laat mijn visitekaartje achter. Een andere bezoeker is zo vriendelijk om een foto van ons beiden te maken. Nu maar wachten op het mailtje uit Duitsland, dat ik dan uiteraard naar bas zal doorsturen.