PAL4 voor thuis!

Domotica

Groeimarkt

FocusCura succesvol

Inmiddels -een jaar verder- blijkt dat Daan Dohmen en zijn bedrijf Focus Cura uiterst succesvol is. Het bedrijf is een van de snelste groeiers.
————————————————————————-
Bericht 10 augustus 2010. PAL4 daar blijf je voor thuis.

Introductie van ICT in de thuissituatie (domotica)….

vraagt bijzondere expertise en vaardigheden.Vraag dat maar aan Daan Dohmen.

Daan Dohmen

Betekenis PAL4

PAL4 staat voor Persoonlijk Assistent voor het Leven, zo verwoordt het Zorginnovatieplatform dit acronym. Wat is de achterliggende gedachte van deze niet geringe claim? We komen dan uit bij Daan Dohmen, oprichter en directeur van FocusCura. Enkele elementen uit een interview (SKYPE, 9 augustus 2010) door mij (SKYPEwriter).

PAL4 introductie (Daan Dohmen)

Uitgeloot Geneeskunde

Daan (31) heeft de teleurstelling te verwerken dat hij wordt uitgeloot< voor de studie Geneeskunde. Hij wil van kinds af aan arts worden. Hij heeft zelfs de uitnodiging aangenomen om enige tijd in de Bejaardenzorg werkzaam te zijn om op die manier kennis te maken met de zorgpraktijk. Wat nu? Uitwijken naar België vindt hij geen optie. Hij besluit in Twente een nieuwe opleiding technische bedrijfskunde (inmiddels technisch geneeskunde genaamd te volgen, die is gestart door Pieter Vierhout.

In 2004 is hij voor zichzelf begonnen. Het bedrijf FocusCura,letterlijk: aandacht voor de zorg, richt zich allereerst op de zorgvraag en daarna pas op de benodigde techniek. Dat is wel de les die Daan getrokken heeft uit de stage in de bejaardenzorg!

Zorgvraag,techniek en volume

Via een project in Utrecht (thuiszorg) weet hij steeds beter de zorg en de techniek te integreren. Vooral de grootschaligheid (volume) is een uitdaging apart, waarbij hij veel partijen kan betrekken. Er zijn maar liefst 65.000 systemen geplaatst, variërend van alarmknopjes, sleutelsystemen tot begeleiding hartfalen. Geen wonder dat het personeelsbestand van drie (2004) is uitgebreid tot negentig (2010).Met voldoende volume kun je ook bewijzen (evidence) dat het werkt.

PAL4 als paradepaardje

Met PAL4 (een initiatief zonder winstoogmerk) is Daan eigenlijk weer terug bij zijn oorspronkelijke motivatie en passie. Een platform waar vrijelijk over een bibliotheek met digitale “content” kan worden beschikt via een aansluiting. De instelling (inmiddels 35 partijen) betaalt voor de licentie per aangeslotene. Dat betekent thuis Bingo, een koffiepraatje of een zorgvraaag. Vanuit het buitenland wordt interesse getoond.

Daan Dohmen “als beleidsmakers en managers maken wij het onderscheid tussen care, cure en welzijn, inclusief de bijbehorende geldstromen. De 85-jarige alleenstaande dame die in haar eigen huis wil blijven wonen, maakt dat verschil niet. Er moet dan wel een sociale omgeving zijn, hoe klein die ook maar is of virtueel. Is die er eenmaal, dan is de technologie vanzelf ook voor zorg inzetbaar als die behoefte ontstaat. Kun je de steun verlenen dan scheelt dat enorm. Je haalt de mensen gewoon uit een isolement “.