Overgang overbruggen

Isala

Publieksacademie

Maandag 17 februari 2014, 19.30 uur tot circa 21.30 uur

De overgang is een periode die met gemengde gevoelens gepaard kan gaan. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam? Door de verandering van de hormoonhuishouding ervaren vrouwen, in meer of mindere mate, diverse fysieke en/of sociaal-psychische klachten tijdens de overgang. Het kan ook de seksuele relatie beïnvloeden. En wat betekent dit allemaal voor je partner en je omgeving? Tijdens de lezing van de Publieksacademie op 17 februari a.s. komen deze aspecten aan bod. Uiteraard is er ruime gelegenheid voor het stellen van vragen. Of stel uw vragen via Twitter onder vermelding van #IPA14.

Medische Vragen, Het Volk (10-01-1934)

Sprekers

De sprekers op deze avond zijn gynaecoloog Joke Schutte, gynaecoloog/seksuoloog Jeroen Dijkstra en verpleegkundig specialist Anneke Fransen. Joke Schutte gaat dieper in op de medisch inhoudelijke achtergrond van de overgang. Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam, en welke klachten kunnen ontstaan? Anneke Fransen is werkzaam bij de menopauzepoli van Isala, waar ze jaarlijks zo’n 300 vrouwen met overgangsklachten ziet. Zij gaat onder andere in op feiten en fabels over de overgang en mogelijke behandelingen. Jeroen Dijkstra vertelt meer over de relatie tussen de overgang en seksualiteit, een onderwerp waarover vrouwen én mannen anno 2014 nog steeds niet makkelijk praten.

Webcast

Joke Schutte

Joke Schutte (1977) is sinds 5 jaar gynaecoloog in Isala. Ze studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit te Groningen en volgde bijvakken in de muziek-, theater- en cognitiewetenschappen. De opleiding tot gynaecoloog heeft ze gestart in het Medisch Centrum Leeuwarden, vervolgd in het Universitair Medisch Centrum Groningen en op 31-jarige leeftijd voltooid in Isala te Zwolle. Tijdens haar studie heeft ze een periode in Namibië gewerkt. Ze is gepromoveerd op het onderwerp ‘moedersterfte in Nederland’.
Joke is getrouwd met een huisarts en woont met haar man, twee katten, elf kippen en een haan in Zwolle. Samen met haar man maakt ze reizen naar mooie bestemmingen als Tibet, Nepal en de zijderoute. Daarnaast speelt ze piano en viool in onder andere het Hanze symfonieorkest. Ze kookt graag vegetarische maaltijden en loopt hard.

Jeroen Dijkstra

Jeroen R. Dijkstra (1974) is getrouwd en vader van 4 kinderen (9, 7, 5 en 1 jaar). Hij behaalde in 2000 Cum Laude zijn artsexamen aan de universiteit van Groningen. Hierna specialiseerde hij zich in de Verloskunde en de Gynaecologie in het Medisch Centrum Leeuwarden, het UMC Groningen en Isala in Zwolle. Hier is hij na zijn opleiding gebleven en sinds 2008 gynaecoloog. Zijn speciale aandachtsgebied is psychosomatiek en seksuologie. Hij heeft de polikliniek seksuologie opgericht in nauwe samenwerking met de eerstelijnszorg (huisartsen en fysiotherapeuten) en specialisten van binnen en buiten het ziekenhuis. Sinds twee jaar is de polikliniek uitgebreid met Marjolein Blankestijn, fertiliteitsarts en seksuoloog. Naast zijn gezin en werk is Jeroens grote passie onderwijs geven. In zijn vrije tijd mag hij graag racefietsen en mountainbiken.