Op de heupen

Heupprothese

DePuy in beklaagdenbankje

Onrust over ‘foute’ heupen

Ongetwijfeld heeft menigeen met een heupprothese het “op de heupen” gekregen na het lezen van onderstaand bericht. Lang niet iedere patient weet er welke type prothese is geplaatst.Volgens het krantenbericht (Volkskrant) zou het gaan om duizend landgenoten. Uitgaande van de Engelse data (extrapolatie) betekent dit voor 120 patienten een heroperatie (revisie) binnen 5 jaar na plaatsing van de betreffende prothese. De website van de NOV (Nederlandse Orthopedie Vereniging) geeft geen levensteken op de zoekterm: DePuy, evenmin als de Consumentenbond, NPCF (Nederlandse Patienten Consumenten Federatie) of deNVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen)

Kunstheupen (Volkskrant 22 okt 2010)

Tweetal

Het gaat immers over een tweetal types DePuy prothesen:

DePuy

Recall

Op de DuPuy website wordt de Recall aangekondigd.

Detail bericht op website DePuy

Zweden

In ons land hebben wij ons lang kunnen spiegelen aan het Zweeds Register.lang niet alles is op dit register vrij toegankelijk.  Wel het laatste Jaarrapport (2008). Invoeren van zoekterm (in de Engelse versie) DePuy levert geen hits op.Wel ASR (7x)

Zweeds Register (Jaarverslag 2008)

DePuy

Volgens de website van DePuy (26 augustus 2010) heeft de NJR (National Joint Registry of England and Wales) revisepercentages (heroperatie binnen 5 jaar) van ongeveer 12% vastgesteld (niet-gepubliceerde data). Inmiddels is op de website sinds 7 september 2010 een alert te lezen (onder). Het Jaarrapport 2009 van de NJR dat inmiddels is gepubliceerd geeft 7 hits op “DePuy” , waarvan vier onderdeel zijn van cv’s.Twee hits betreffen (pagina 68) een grafiek die de enorme groei laat zien in de toepassing van de Pinnacle cup van DePuy en een hit(pagina 87) de absolute dominantie van de de PFC sigma knieprothese van DePuy.

DePuy_Alert

Nederland

Dit muisje zal ook in Nederland een staartje hebben ondanks de sussende woorden van de beroepsorganisatie. De discussie over welke de kosten (alle kosten voor onderzoeken en hesteloperaties) dan wel zijn is ook een kluif voor zorgverzekeraars.