Onweer! Bloemstraat, 1972, Rotterdam


Taperecorder trouwe metgezel

Dinsdagavond 18 juli 1972, 21.30 uur hartje Rotterdam

Taperecorder

Ik kondig dat zelf in de microfoon aan bij de start van de tape. Gre, Geeske en ik wonen dan in de Bloemstraat 63A  te Rotterdam. Het laatste jaar van mijn studie Geneeskunde in Rotterdam.De microfoon staat aan de achterzijde van ons huis aan de Bloemstraat opgesteld. Afspelen via YouTube:

Relaxt

Je kunt het beslist beschouwen als een therapeutische sessie, zo relaxt gaat het er allemaal aan toe.De Bloemstraat verbond het Weena (bij Centraal Station Rotterdam) met de Kruiskade. Een echte volksbuurt die voor een belangrijk deel gespaard was voor het bombardement in mei 1940. Er woonden nog oorspronkelijke bewoners. De buren hadden zelfs nog een bedstee:

Buren Jansen met baby Geeske op de schoot in onze kamer

Bewoners

Er zaten ook studenten en drugsgebruikers (ja, ook toen al) met psychedelische verlichting . Door de straat kwam geregeld het straatorgel. De  mensen hingen uit de ramen of zaten op een stoeltje voor de deur. Door de vitrine te zien:  een overbuurman met hond.

Voorkamer met wiegje. Overbuurman hangt uit venster (en zijn hond ook)

Accordeon

De audio opname is fraai omdat die de wat landerige sfeer op een bloedhete zomeravond als het ware laat zien.De geluiden weerkaatsen tegen de huizenblokken. Iemand speelt op een accordeon. Verder is het tamelijk stil (want al tamelijk laat op een doordeweekse dag). Af en toe en stem of een blaffende hond. In de verte hoor je het gerommel van een naderend onweer. Eindeloos lijkt het te duren alvorens ineens de regen naar beneden klettert. Ramen worden snel en piepend gesloten.Het is een hoosbui.

‘Platje’ achterzijde Bloemstraat in de blakerende zon van de zomer van 1972